09.12.2010

За порушення державної дисципліни цін фізичні особи — підприємці не притягуються до адміністративної відповідальності згідно зі ст. 165-2 КпАП

Лист від 24.11.2006 р. № 200/7-10/1660

За порушення державної дисципліни цінфізичні особи — підприємці не притягуються до адміністративної відповідальності згідно зі ст. 1652 КпАП

Лист Державної інспекції з контролю за цінами від 24.11.2006 р. № 200/7-10/1660

 

Державна інспекція з контролю за цінами <…> розглянула <…> звернення <…> щодо повноважень органів державного контролю за цінами по здійсненню перевірок приватних підприємців та притягнення їх до адміністративної відповідальності за порушення державної дисципліни цін, і повідомляє.

Відповідно до вимог ст. 2 Закону України «Про ціни і ціноутворення» дія Закону поширюється на всі підприємства та організації незалежно від форм власності, підпорядкованості і методів організації праці та виробництва.

Статтею 51 Цивільного кодексу України встановлено що до підприємницької діяльності фізичних осіб застосовуються нормативно-правові акти, що регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб.

Згідно з п. 3 Положення про Державну інспекцію з контролю за цінами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.12.2000 р. № 1819, основними завданнями Держцінінспекції є організація та здійснення контрольно-наглядових функцій з питань додержання центральними та місцевими органами виконавчої влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, підприємствами, установами та організаціями вимог щодо формування, встановлення та застосування цін і тарифів.

Згідно зі статтею 1652 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення порядку формування, встановлення і застосування цін притягуються виключно посадові особи

.

Приміткою 1 статті 364 Кримінального кодексу України визначено, що службовими особами є особи, які постійно чи тимчасово здійснюють функції представників влади, а також обіймають постійно чи тимчасово на підприємствах, в установах чи організаціях незалежно від форми власності посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов’язків, або виконують такі обов’язки за спеціальним повноваженням.

Директивний наказ Міністерства економіки України від 01.03.2001 р. № 3-Д встановлює засади взаємовідносин Міністерства економіки з Держцінінспекцією, діяльність якої спрямовується і координується через Міністра економіки України, і є внутрішнім документом.

Виходячи з наведеного,

фізичні особи — підприємці не притягуються до адміністративної відповідальності згідно зі ст. 1652 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

Перший заступник начальника О. Савицький