04.02.2010

Про спеціальний режим оподаткування ПДВ сільгоспдіяльності

Лист від 27.11.2009 р. № 26445/7/16-1417

Про спеціальний режим оподаткування ПДВ сільгоспдіяльності

Лист Державної податкової адміністрації України від 27.11.2009 р. № 26445/7/16-1417

 

Враховуючи звернення регіональних органів податкової служби щодо роз’яснення окремих питань застосування платниками ПДВ спеціального режиму оподаткування ПДВ діяльності у сфері сільського та лісового господарства в частині заповнення податкової декларації з ПДВ (скороченої), Державна податкова адміністрація України повідомляє наступне.

Платники ПДВ, які відповідають вимогам статті 81 Закону України від 03.04.97 № 168 «Про податок на додану вартість» (далі — Закон), застосовують спеціальний режим оподаткування ПДВ по всіх видах діяльності, які зазначені у свідоцтві суб’єкта спеціального режиму оподаткування та підтверджені довідкою державних органів статистики.

Пунктом 5 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 30.05.97 № 166 «Про затвердження форми податкової декларації та Порядку її заповнення і подання», для платників, які зареєстровані як суб’єкти спеціального режиму оподаткування, встановлено, що такі платники у податковій декларації (скороченій) відображають лише операції, пов’язані із сільськогосподарським виробництвом, інші операції — у податковій декларації, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом, відповідно до редакції абзацу третього підпункту 81.15.1 пункту 81.15 статті 81 Закону.

При цьому, у спеціальних полях для відміток рядків 0131 — 0133 податкової декларації (скороченої) указується позначка (х) для тих видів діяльності, які здійснює дане сільськогосподарське підприємство.

У разі, коли суб’єкт спеціального режиму оподаткування одночасно здійснює декілька видів діяльності (у сфері сільського, лісового господарства чи рибальства), то податкова

декларація з ПДВ (скорочена) подається одна, а у спеціальних полях вказується позначка по тому виду діяльності, який є основним для цього платника і, при цьому, до цієї податкової декларації включаються обсяги поставок по всій сільськогосподарській діяльності, по якій застосовується спеціальний режим.

Разом з цим слід мати на увазі, що у звіті за формою 1-ПП «Про суми пільг в оподаткуванні юридичних та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності», який подається платником щоквартально (наростаючим підсумком), відображаються

суми пільг окремо по кожному присвоєному коду пільги по діяльності у сфері сільського, лісового господарства та рибальства, але при цьому загальна сума пільг по всіх трьох кодах має відповідати сумі рядка 18.1 податкової декларації з ПДВ (скороченої) за відповідні періоди.

Державна податкова адміністрація України зобов’язує зазначене довести до відома органів податкової служби всіх рівнів для врахування в роботі та проведенні контрольно-перевірочних заходів і роз’яснювальної роботи з платниками.

 

Заступник голови О. Любченко




коментар редакції


Відображення сільгоспдіяльності зі спецрежимом ПДВ:
у спецдекларації — узагальнено, у ф. № 1-ПП — окремо

Для сільгосппідприємств — спецрежимників сільгосп-ПДВ, які одночасно здійснюють декілька видів пільгової спецрежимної діяльності, у листі, що коментується, варті уваги два моменти.

Перший

стосується порядку складання та подання спецдекларацій з ПДВ. ДПАУ зазначає: у разі одночасного здійснення сільгосппідприємством декількох видів спецрежимної діяльності у сфері сільського, лісового господарства або рибальства слід подавати одну спецдекларацію з ПДВ, до якої включаються обсяги поставок за всіма видами спецрежимної сільгоспдіяльності.

При цьому у спеціальних полях рядків 0131 — 0133 такої спецдекларації проставляється

одна відмітка (х), яка вказується за основним для такого платника видом діяльності. У листі, що коментується, не зазначено джерело інформації для визначення основного виду діяльності. На нашу думку, тут доречно використовувати довідку органу статистики про включення підприємства до ЄДРПОУ. Нагадаємо: згідно з Інструкцією із заповнення облікової картки Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, затвердженою наказом Мінстату від 06.02.96 р. № 34, в обліковій картці наводиться до шести видів економічної діяльності, з яких перший — основний. Першим наводиться вид економічної діяльності, який є найвагомішим в обсязі робіт, послуг тощо цього суб’єкта господарської діяльності.

Другий

момент стосується звіту про пільги. У звіті «Про суми пільг в оподаткуванні юридичних та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності» за формою № 1-ПП суми пільг відображаються окремо за кожним присвоєним кодом пільги за діяльністю у сфері сільського, лісового господарства та рибальства. При цьому загальна сума пільг за всіма зазначеними видами діяльності повинна відповідати сумі рядків 18.1 спецдекларацій за відповідні періоди.

 

Анатолій Бобро