04.02.2010

Двократний штраф застосовується незалежно від того, хто виявив порушення

Лист від 28.05.2008 р. № 197/2/15-0210

Двократний штраф застосовується незалежно від того, хто виявив порушення

Лист Державної податкової адміністрації України від 28.05.2008 р. № 197/2/15-0210

(витяг)

 

<…>

Відповідно до п.п. 7.8.2 п. 7.8 ст. 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток у розмірі 25 відсотків, нарахований на суму дивідендів, призначених для виплати, без зменшення суми такої виплати на суму такого податку. Зазначений авансовий внесок вноситься до бюджету до/або одночасно із виплатою дивідендів.

При цьому п.п. 17.1.9 п. 17.1 ст. 17 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» (далі — Закон № 2181) визначено, що у разі коли платник податків здійснює продаж (відчуження) товарів (продукції) або здійснює грошові виплати без попереднього нарахування та сплати податку, збору (обов’язкового платежу), якщо відповідно до законодавства таке нарахування та сплата є обов’язковою передумовою такого продажу (відчуження) або виплати, такий платник податків сплачує штраф у подвійному розмірі від суми зобов’язання з такого податку, збору (обов’язкового платежу). Сплата зазначеного штрафу не звільняє платника податків від адміністративної або кримінальної відповідальності та/або конфіскації таких товарів (продукції) або коштів відповідно до закону.

Отже, якщо підприємство при виплаті дивідендів не сплатило авансовий внесок з податку на прибуток або сплатило не в повному об’ємі, то таке підприємство повинно сплатити

штраф у двократному розмірі від суми несплаченого авансового внеску відповідно до п.п. 17.1.9 п. 17.1 ст. 17 Закону № 2181 незалежно від того, хто виявив таке порушення.

При цьому застосування до такого підприємства інших штрафних санкцій із зазначеного питання Законом № 2181 не передбачено.

 

Заступник голови С. Чекашкін