04.02.2010

Якщо підприємство сплатило авансовий внесок, але не відобразило його у декларації, штраф не застосовується

Лист від 08.06.2006 р. № 10867/7/15-0317

Якщо підприємство сплатило авансовий внесок, але не відобразило його у декларації, штраф не застосовується

Лист Державної податкової адміністрації України від 08.06.2006 р. № 10867/7/15-0317

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <…> щодо застосування штрафних санкцій і повідомляє.

Відповідно до п.п. 7.8.2 п. 7.8 ст. 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон) емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток у розмірі 25 відсотків від суми дивідендів, призначених для виплати, без зменшення суми такої виплати на суму такого податку. Зазначений авансовий внесок уноситься до бюджету до/або одночасно із виплатою дивідендів.

При цьому п.п. 7.8.3 п. 7.8 ст. 7 Закону встановлено, що платник податку — емітент корпоративних прав, державне некорпоратизоване, казенне чи комунальне підприємство зменшує суму нарахованого податку на прибуток звітного періоду на суму авансового внеску, попередньо сплаченого протягом такого звітного періоду у зв’язку з нарахуванням дивідендів згідно з підпунктом 7.8.2 цього пункту.

Зазначений авансовий внесок відображається у рядку 20 декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженої наказом ДПА України від 29.03.2003 № 143 (далі — Декларація), та рядку 13.7* Додатка К6 до неї.

* Зараз у рядку 13.5 Додатка К6. —

Прим. ред .

Підпунктом 17.1.9 п. 17.1 ст. 17 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» (далі — Закон № 2181) визначено, що у разі коли платник податків здійснює продаж (відчуження) товарів (продукції) або здійснює грошові виплати без попереднього нарахування та сплати податку, збору (обов’язкового платежу), якщо відповідно до законодавства таке нарахування та сплата є обов’язковою передумовою такого продажу (відчуження) або виплати, такий платник податків сплачує штраф у подвійному розмірі від суми зобов’язання з такого податку, збору (обов’язкового платежу). Сплата зазначеного штрафу не звільняє платника податків від адміністративної або кримінальної відповідальності та/або конфіскації таких товарів (продукції) або коштів відповідно до закону.

При прийнятті рішення про виплату дивідендів підприємство до/або одночасно із виплатою дивідендів визначає суму авансового внеску та вносить його до бюджету. При цьому, сплачений авансовий внесок відображається в Декларації, яка подається до податкового органу в терміни, визначені законодавством (п. 16.4 ст. 16 Закону та п.п. 4.1.1 п. 4.1 ст. 4 Закону № 2181), а не до/або одночасно із виплатою дивідендів.

Статтею 1 Закону № 2181 визначено, що податкове зобов’язання — це зобов’язання платника податків сплатити до бюджетів або державних цільових фондів відповідну суму коштів у порядку та у строки, визначені цим Законом або іншими законами України.

Податкова декларація — документ, що подається платником податків до контролюючого органу у строки, встановлені законодавством, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податку, збору (обов’язкового платежу).

Нарахування та сплата авансового внеску відбуваються відповідно до положень Закону та здійснюються до подання декларації з податку на прибуток підприємства — і заповнення рядка 20 декларації не є підставою для нарахування та сплати цього авансового внеску. Тобто авансовий внесок є складовою частиною зобов’язання з податку на прибуток у розумінні пункту 1.2 ст. 1 Закону № 2181, але заповнення рядка 20 декларації з податку на прибуток підприємства не може вважатися узгодженням суми цього внеску.

Отже,

якщо підприємство виплатило дивіденди, але при цьому не сплатило авансового внеску з податку на прибуток, то органи державної податкової служби повинні застосувати до нього штраф у двократному розмірі від суми авансового внеску відповідно до підпункту 17.1.9 п. 17.1 ст. 17 Закону № 2181. При цьому, якщо підприємство сплатило авансовий внесок з податку на прибуток в повному об’ємі, але не відобразило зазначену суму у декларації, то штрафна санкція відповідно до ст. 17 Закону № 2181 не застосовується.

 

Перший заступник голови Г. Оперенко