11.02.2010

Сплата податку за автомобіль, переданий у користування за довіреністю: можливі варіанти

Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

<…>

29. Хто є платником податку: власник транспортного засобу, чи особа яка користується ним за дорученням?

Відповідно до статті 1 Закону № 1963-XII

платниками податку є, зокрема, громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які здійснюють першу реєстрацію в Україні, реєстрацію, перереєстрацію транспортних засобів та мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби, що визначені як об’єкти оподаткування під відповідним кодом за Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності.

Статтею 6 Закону встановлено, що якщо право користування транспортним засобом передано фізичною особою за дорученням іншій особі, податок з власників транспортних засобів сплачується його

власником або від його імені особою, якій це право передано, якщо це передбачено в дорученні на право користування транспортним засобом, за місцем реєстрації цього транспортного засобу.



коментар редакції

Сплата податку за автомобіль, переданий
у користування за довіреністю: можливі варіанти

Питання зі сплатою транспортного податку за автомобіль, право

користування яким передано власником іншій особі за довіреністю, однозначно врегульоване ст. 6 Закону № 1963, і жодних спорів при цьому виникати не повинно, тим більше, що і ДПАУ з цього питання завжди висловлювалася однаково (див., наприклад, лист від 29.09.2008 р. № 8707/г/17-0316 та консультацію в журналі «Вісник податкової служби України», 2009, № 13, с. 96).

Єдине зауваження стосується фізичних осіб, які передають власний автомобіль за так званою

генеральною довіреністю, що передбачає, крім права користування ним, ще й право розпорядження. Часто після видачі такої довіреності довіритель забуває, що юридично він продовжує залишатися власником автомобіля (докладніше див. статтю «Генеральна довіреність на автомобіль» // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 69). Отже, якщо питання про сплату транспортного податку в такій довіреності не врегульовано, то до моменту фактичного продажу автомобіля третій особі обов’язок з такої сплати лежить на довірителі.

Разом із тим особа, яка отримала право розпорядження автомобілем, у жодному разі не стає його дійсним власником. Тому, якщо обов’язок зі сплати транспортного податку в гендовіреності покладено на таку особу, вона має виконувати його від імені реального власника, тобто довірителя.

Ігор Хмелевський