11.02.2010

Транспортний податок за придбані протягом року авто

Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

5. Щодо нарахування і сплати податку з власників транспортних засобів за придбані підприємством протягом року автомобілі.

Відповідно до статті 5 Закону України від 11.12.91 № 1963-XII «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів»

за придбані протягом року юридичними особами транспортні засоби, крім тих, що вперше реєструються в Україні, податок сплачується перед їх реєстрацією за місяці, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу. За транспортні засоби, які вперше реєструються в Україні, податок сплачується перед їх першою реєстрацією. Розрахунок суми податку за такі транспортні засоби в 10-денний термін після їх реєстрації подається до відповідного податкового органу.

Податок розраховується за ставками визначеними статтею 3 цього Закону, яка передбачає окремі ставки податку для транспортних засобів, які вперше реєструються в Україні та окремі ставки для транспортних засобів, які проходять реєстрацію, перереєстрацію та черговий технічний огляд.



коментар редакції

Транспортний податок за придбані протягом року авто

У запропонованому роз’ясненні податківці фактично процитували частину другу ст. 5 Закону № 1963, присвячену порядку сплати транспортного податку за придбані протягом року авто. Відповідно до неї податок сплачується до реєстрації придбаного авто за місяці, що залишилися до кінця року, починаючи з місяця реєстрації транспортного засобу. Причому сплата здійснюється

однією сумою, без розбиття за квартальними строками сплати. Щодо нових автомобілів, які вперше реєструються в Україні, то за них податок сплачується також однією сумою, але за весь рік незалежно від місяця, в якому проводиться державна реєстрація транспортного засобу.

І не забудьте, що після реєстрації придбаних авто в органах ДАІ платник податків зобов’язаний подати Розрахунок транспортного податку, причому зробити це потрібно в 10-денний строк.

Далі розглянемо числовий приклад.

Приклад

. У лютому 2010 року підприємство придбало легковий автомобіль BMW 1500 з об’ємом циліндра двигуна 1499 куб. см, який раніше вже було зареєстровано на території України. Річна ставка транспортного податку, що відповідає цьому об’єму двигуна, 5 грн. за 100 куб. см.

Розрахуємо суму транспортного податку за місяці, що залишилися до кінця року (з лютого по грудень): (1499 х 5 : 100 : 12) х 11 = 68,70 грн., що після округлення складає 69 грн. Цей податок слід сплатити перед реєстрацією транспортного засобу.

Згідно з умовами прикладу Розрахунок транспортного податку буде заповнено так:

 

 

Марина Ковенко