11.02.2010

Як виправити помилку в Розрахунку транспортного податку

Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

6. Щодо виправлення помилки по сплаті податку з власників транспортних засобів, чи передбачено виправлення помилки і за який період?

Платник податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів відповідно до пункту 5.1 статті 5 і пункту 17.2 статті 17 Закону від 21.12.2000 р. № 2181-III «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» може виправити самостійно виявлені ним помилки.

Так, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 15 Закону № 2181-III) платник податків самостійно виявляє помилки у показниках раніше поданої податкової декларації, такий платник податків має право надати уточнюючий розрахунок.

Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо такі уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені. Форма уточнюючих розрахунків визначається у порядку, встановленому для податкових декларацій.

Відповідно до пункту 17.2 ст. 17 Закону № 2181-III

платник податків, який до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний:

1) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму такої недоплати та штраф у розмірі п’яти відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку (зауважимо, що в рядку 6 Довідки ще фігурує старий розмір штрафу — 10 відсотків, але нараховувати потрібно 5 відсотків).

2) або відобразити суму такої недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за наступний податковий період, збільшену на суму штрафу у розмірі п’яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми податкового зобов’язання з цього податку.

Якщо після подачі декларації за звітний період платник податків подає нову декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання декларації за такий самий звітний період, то штрафи, визначені у пункті 17.2 ст. 17 Закону № 2181-III, не застосовуються.

При самостійному донарахуванні суми податкових зобов’язань

адміністративні штрафи не накладаються.



коментар редакції

Як виправити помилку в Розрахунку транспортного податку

Незважаючи на те що у своєму роз’ясненні представники головного податкового відомства згадують відразу про два способи виправлення самостійно виявлених помилок, запропонованих пп. 5.1 і 17.2 Закону № 2181, платники податків зможуть скористатися тільки одним із них:

уточненим Розрахунком (п. 13 Порядку № 373). Причому, як справедливо зазначила ДПАУ, подати його слід протягом строку давності, який згідно з п.п. 15.1.1 Закону № 2181 становить 1095 днів , наступних за останнім днем граничного строку подання Розрахунку. А от виправитися у складі Розрахунку, що подається за наступний податковий період, неможливо, оскільки сама форма Розрахунку не містить необхідних для цього рядків.

Докладніше про порядок та особливості складання уточненого Розрахунку можна прочитати в п. 9 оглядового листа № 14316 та редакційному коментарі до нього (див. на с. 25).

Марина Ковенко