11.02.2010

При оренді транспортний податок сплачує орендодавець

Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

<…>

11. Щодо сплати податку з власників транспортних засобів за орендовані транспортні засоби.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 11 грудня 1991 року № 1963-XII, із змінами та доповненнями (далі — Закон),

платниками податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів є підприємства, установи та організації, які є юридичними особами, іноземні юридичні особи, а також громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які здійснюють першу реєстрацію в Україні, реєстрацію, перереєстрацію транспортних засобів або мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби, які відповідно до статті 2 цього Закону є об’єктами оподаткування.

Постановою КМУ № 1306 від 10.10.2001 р. «Про Правила дорожного руху» визначено, що власником транспортного засобу є фізична або юридична особа, яка володіє майновими правами на транспортний засіб та має на це відповідні документи.

Отже, враховуючи викладене вище, у випадку передачі транспортних засобів оренду платником податку з власників транспортних засобів є

орендодавець (юридична чи фізична особа — власник транспортного засобу) щодо транспортних засобів, зареєстрованих в органах ДАІ МВС України на його ім’я.

Якщо право користування транспортним засобом передано фізичною особою за дорученням іншій особі, то відповідно до ст. 6 Закону податок з власників транспортних засобів сплачується його власником

або від його імені особою, якій це право передано, якщо це передбачено в дорученні на право користування транспортним засобом, за місцем реєстрації цього транспортного засобу.



коментар редакції

При оренді транспортний податок сплачує орендодавець

Укотре сьогодні підкріплено відомий висновок: у разі передачі транспортних засобів в оренду платником податку з власників транспортних засобів є

орендодавець — юридична або фізична особа (власник транспортного засобу) щодо транспортних засобів, зареєстрованих на його ім’я. Тому орендар сплачувати транспортний податок при оренді не повинен (на що ми також звертали увагу у статті «Податок з власників транспортних засобів: розраховуємо, сплачуємо, звітуємо» // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 14; ситуації з фінансовим лізингом присвячено окреме запитання 17 листа).

Особливий випадок — коли фізична особа передає право користування транспортним засобом за довіреністю іншій особі. У такому разі, як передбачено ст. 6 Закону № 1963, за домовленістю сторін, така інша особа, яка користується автотранспортом, може сплачувати транспортний податок за власника (за місцем реєстрації автомобіля), про що має бути обов’язково зазначено в довіреності на право користування транспортним засобом.

Людмила Солошенко