11.02.2010

Викрадено автомобіль — перераховуємо транспортний податок

Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

13. Щодо сплати податку за викрадений автомобіль.

Відповідно до статті 6 Закону 1963-XII у разі викрадення транспортного засобу податок його власником не сплачується, якщо факт викрадення підтверджується відповідними документами органів, якими порушено відповідну кримінальну справу.

Таким чином, у разі викрадення транспортного засобу платник має право припинити сплату податку з власників транспортних засобів. Припинення сплати податку юридичними особами у даному випадку здійснюється аналогічно до порядку зазначеного в частині 3 статті 5 Закону, де передбачено проведення перерахунку розміру податку за зняті юридичними особами протягом року з реєстрації (перереєстровані) транспортні засоби.

Тобто, у разі викрадення транспортного засобу протягом року, за умови підтвердження відповідними органами факту викрадення, здійснюється перерахунок розміру податку, крім податку, сплаченого при першій реєстрації в Україні. Розмір податку перераховується перед зняттям їх з реєстрації (перереєстрацією) за місяці, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, наступного за тим, в якому викрадено такий транспортний засіб.

У разі повернення викраденого транспортного засобу у порядку визначеному статтею 5 Закону 1963-XII юридична особа повинна сплатити податок за кількість місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця в якому було повернуто викрадений транспортний засіб та подати розрахунок суми податку на повернуті транспортні засоби.



коментар редакції

Викрадено автомобіль — перераховуємо транспортний податок

Отже, у разі

викрадення автомобіля платник має право:

— припинити сплату транспортного податку за умови, що факт викрадення

підтверджено відповідними документами органів, які порушили кримінальну справу (ст. 6 Закону № 1963);

— здійснити

перерахунок уже сплаченого за нього податку (крім податку, сплаченого в разі першої реєстрації автомобіля в Україні) за місяці, що залишилися до кінця року, починаючи з місяця, наступного за місяцем викрадення транспортного засобу.

Для цього підприємству потрібно подати уточнений Розрахунок з перерахованою сумою транспортного податку та Довідкою до нього.

Однак, якщо в подальшому вкрадений засіб буде знайдено та повернено власнику, то за нього з місяця повернення та за місяці, що залишилися до кінця року, підприємство має сплатити транспортний податок, подавши при цьому Розрахунок транспортного податку (вважаємо доречним його подання в 10-денний строк із дня закриття справи про викрадення; див. також консультацію в рубриці «Думка фахівців офіційних органів» на с. 12).

Людмила Солошенко