11.02.2010

Транспортні засоби передано у фінлізинг: хто сплачує транспортний податок?

Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

17. Хто є платником податку з власників транспортних засобів — власник чи від його імені особа, якій це право передано і на балансі якої обліковуються передані в фінансовий лізинг транспортні засоби?

<…>

Згідно із Законом України від 22 травня 1997 року № 283 «Про оподаткування прибутку підприємств» (із змінами і доповненнями) фінансовий лізинг (оренда) — це господарська операція фізичної або юридичної особи, яка передбачає передання у користування орендарю майна, що підпадає під визначення основного фонду згідно зі ст. 8 цього Закону, придбаного або виготовленого орендодавцем, а також усіх ризиків та винагород, пов’язаних з правом користування та володіння об’єктом лізингу. Лізинг (оренда) вважається фінансовим за певних умов (п.п. 1.18.2 п. 1.18 ст. 1 цього Закону), однією з яких є придбання орендарем об’єкта лізингу у власність протягом строку дії лізингового договору або в момент його закінчення за ціною, визначеною у такому лізинговому договорі. Тобто передбачається обов’язкова подальша передача права власності на такі основні фонди, у тому числі на автомобільний транспорт, орендарю.

Отже, враховуючи викладене вище, у випадку передачі транспортних засобів у фінансовий лізинг (оренду) платником податку з власників транспортних засобів є орендодавець (юридична чи фізична особа — власник транспортного засобу) щодо транспортних засобів, зареєстрованих в органах ДАІ МВС України на його ім’я, а сплата податку та подання розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів повинна здійснюватися за місцем реєстрації транспортних засобів, незалежно від місця фактичного використання транспортного засобу.



коментар редакції

Транспортні засоби передано у фінлізинг:
 хто сплачує транспортний податок?

При передачі автотранспорту у фінансовий лізинг платником податку з власників транспортних засобів є

орендодавець (тобто власник транспортного засобу) щодо транспортних засобів, зареєстрованих на його ім’я. Адже, як передбачено ст. 3 Закону № 1963, транспортний податок сплачують власники автотранспорту за місцем реєстрації транспортних засобів. А отже, поки такий автотранспорт буде зареєстровано на орендодавця — йому і сплачувати податок, незалежно від місця фактичного використання транспортного засобу.

До речі, цей же висновок випливає і з п. 27 Порядку № 1388, що передбачає реєстрацію транспортних засобів, які придбавалися з метою подальшої передачі за договором фінансового лізингу, за лізингодавцем (орендодавцем), а отже, і збереження за ним (до моменту перереєстрації на лізингоотримувача) статусу платника податку з власників транспортних засобів.

Людмила Солошенко