11.02.2010

Приватні підприємці Розрахунок транспортного податку не подають

Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

18. Чи повинні приватні підприємці подавати до податкової інспекції розрахунок податку з власників транспортних засобів, які знаходяться у їх власності?

Вимогу про необхідність подання розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів платниками цього податку встановлено частиною третьою статті 6 Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 11.12.91 р. № 1963-XII, зі змінами та доповненнями (далі — Закон № 1963).

Відповідно до ст. 6 Закону 1963-XII «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 11.12.91 р. № 1963-XII, із змінами та доповненнями, податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів самостійно обчислюється юридичними особами на підставі звітних даних про кількість транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів за станом на 1 січня поточного року. Обчислення податку з власників наземних транспортних засобів провадиться виходячи з об’єму циліндрів або потужності двигуна кожного виду і марки транспортних засобів, а податок з власників водних транспортних засобів — виходячи з довжини транспортного засобу за ставками, зазначеними у статті 3 цього Закону.

Юридичні особи

на основі бухгалтерського звіту (балансу) у строки, визначені законом для річного звітного періоду, подають відповідному органу державної податкової служби за місцем реєстрації транспортних засобів розрахунок суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів на поточний рік за формою, затвердженою центральним податковим органом України.

Відповідно до статті 5 Закону № 1963-XII фізичні особи податок з власників транспортних засобів сплачують — перед проведенням першої реєстрації в Україні, реєстрацією, перереєстрацією транспортних засобів, а також перед технічним оглядом транспортних засобів щорічно або один раз за два роки, але не пізніше першого півріччя року, в якому провадиться технічний огляд за наявності документів, що підтверджують сплату податку. Тобто власники транспортних засобів зобов’язані пред’являти органу, який здійснює першу реєстрацію в Україні, реєстрацію, перереєстрацію, зняття з обліку або технічний огляд транспортних засобів, квитанції або платіжні доручення про сплату податку за попередній (у разі здійснення сплати) та за поточний роки, а платники, звільнені від сплати цього податку, — відповідний документ, що дає право на користування цими пільгами.

Відповідно до ст. 80 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV

юридична особа — це організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку.

Таким чином, якщо транспортний засіб придбано особою, яка відповідно до статті 58 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV зареєстрована як підприємець без статусу юридичної особи, то такий приватний підприємець не повинен подавати розрахунок суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів відповідно до вимог статті 6 Закону 1963-XII.



коментар редакції

Приватні підприємці Розрахунок транспортного податку не подають

Отже, приватні підприємці Розрахунок транспортного податку до податкових органів

не подають. Адже такий обов’язок згідно зі ст. 6 Закону № 1963 покладається тільки на юридичних осіб. Тому тоді як приватні підприємці (як фізичні особи — згідно з п. 6 Порядку № 1388 транспортні засоби, що належать фізичним особам — підприємцям, реєструються за ними як за фізичними особами) є платниками транспортного податку на загальних підставах та сплачують його згідно із законодавством, звітувати за ним (як юрособи) вони не повинні. А своєрідний контроль за сплатою фізособою-підприємцем податку в цьому випадку відбувається перед проходженням техогляду автомобіля, що перебуває в її власності, шляхом пред’явлення органам, які здійснюють техогляд транспортних засобів, квитанції або платіжного доручення про сплату податку за попередній (у разі здійснення оплати) та за поточний рік. Отже, фізособи-підприємці сплачують транспортний податок так само, як і звичайні фізособи.

Людмила Солошенко