11.02.2010

За автогрейдери та екскаватори транспортний податок не сплачується

Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

25. Чи є об’єктом оподаткування податком з власників транспортних засобів та інших машин і механізмів шляхо-будівельна техніка, а саме автогрейдери?

Об’єктами оподаткування є транспортні засоби та інші самохідні машини і механізми під відповідним кодом Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі — УКТЗЕД), зазначені у статті 2 цього Закону.

УКТЗЕД покладено в основу Товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності (ТН ЗЕД), на якій ґрунтується Митний тариф України, затверджений Законом України від 05.04.2001 р. № 2371-III «Про Митний тариф України», із змінами та доповненнями.

Автогрейдери відповідно до УКТЗЕД належать до групи 84 «Реактори ядерні, котли, машини, апарати і механічні пристрої; їх частини» Розділу XVI «Механічне обладнання; машини та механізми, електрообладнання та їх частини; пристрої для записування або відтворення зображення і звуку по телебаченню та частини і приладдя до них» та класифікуються за кодом 8429, тобто не належать до транспортних засобів, а тому згідно із Законом № 1963 вони не є об’єктом оподаткування податком з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів.



коментар редакції

За автогрейдери та екскаватори транспортний податок не сплачується

На щастя, запитання, на яке відповідає ДПАУ в цій частині оглядового листа, настільки однозначне, що не викликає сумніву ні в кого, у тому числі й у самих податківців.

Автогрейдерам у цьому сенсі пощастило набагато більше, ніж решті «фігурантів» листа, що коментується (автомобілям «швидкої допомоги», інкасаторським автомобілям, автомобілям-цистернам та сміттєвозам тощо), оскільки згідно з УКТ ЗЕД автогрейдери належать не до розділу XVII «Засоби наземного транспорту, літальні апарати, плаваючі засоби і пов’язані з транспортом пристрої та обладнання», а зовсім до іншого розділу, і мають при цьому код 8429, який не включено до переліку об’єктів оподаткування згідно зі ст. 3 Закону № 1963.

Такий стан справ укотре підтверджує, наскільки важливою в питанні оподаткування транспортних засобів є чітка й однозначна їх класифікація, що дозволяє уникнути зайвих спорів.

До речі, у журналі «Вісник податкової служби України», 2009, № 13, де опублікована консультація з цим же запитанням про грейдери (див. с. 99), розглядається також проблема оподаткування екскаваторів (див. ту ж сторінку). Так-от, самі податківці визнають, що часто екскаватори помилково вважаються об’єктами оподаткування за ставкою 2,5 грн. за 100 куб. см як трактори, що, у свою чергу, мають код УКТ ЗЕД 8701. Насправді ж,

екскаватори віднесено до тієї ж товарної позиції, що й автогрейдери (код 8429), незалежно від того, гусеничні вони чи колісні, що дозволяє їм уникнути оподаткування транспортним податком.

Ігор Хмелевський