11.02.2010

Тролейбуси не є об’єктом обкладення транспортним податком

Лист від 09.07.2009 р. № 14316/7/17-0317

26. Чи оподатковуються тролейбуси податком з власників транспортних засобів?

До товарної позиції 8702 включаються всі моторні транспортні засоби, призначені для перевезення десяти людей і більше включаючи водія.

До цієї товарної позиції включаються звичайні та міжміські автобуси; тролейбуси (з живленням від контактної мережі) і «гіробуси», принцип дії яких полягає в тому, що кінетична енергія накопичується в обертальному з великою швидкістю маховику і використовується для приведення в дію електрогенератора, який живить електромотор.

До цієї товарної позиції також включаються автобуси, що можуть бути перетворені в залізничні вагони шляхом заміни коліс і блокування рульового керування, причому двигун залишається тим самим.

Слід зазначити, що тролейбуси (із живленням від контактної мережі) не є об’єктами оподаткування у зв’язку з тим, що обчислення податку для наземних транспортних засобів провадиться виходячи з об’єму циліндрів або потужності двигуна (для автомобілів з електродвигуном — код 8703 90 10 00) кожного виду і марки транспортних засобів.



коментар редакції

Тролейбуси не є об’єктом обкладення транспортним податком

Наскільки нам відомо, до появи листа ДПАУ, що коментується, висновок про те, що

тролейбуси не є об’єктом обкладення податком з власників транспортних засобів, можна було зустріти лише на рівні консультацій фахівців цього відомства (див., наприклад, «Вісник податкової служби України», 2005, № 24, с. 42; 2006, № 7, с. 37; 2009, № 13, с. 99). Сьогоднішня аргументація податківців на користь такого висновку практично нічим не відрізняється від того, що було зазначено в цих консультаціях, але цінність для платників податків оглядового листа-роз’яснення, поза сумнівом, набагато більша.

Стисло нагадаємо суть проблеми. Згідно з УКТ ЗЕД

тролейбуси, що мають код 8702 90 90 10, належать до товарної групи 8702, куди включено переважно транспортні засоби з двигуном внутрішнього згорання (наприклад, звичайні та міжміські автобуси). При цьому оподаткування зазначених транспортних засобів питань не викликає, оскільки ставку податку для цього коду встановлено ст. 3 Закону № 1963 залежно від об’єму циліндрів такого типу двигуна. У тролейбусів же двигун іншого типу — електродвигун, а для транспортних засобів із таким двигуном ставку податку встановлено залежно від його потужності за кодом 8703 90 10 00, до якого тролейбуси не належать.

От і виходить, що

розрахувати податок з власників транспортних засобів за тролейбуси виходячи з установлених у Законі № 1963 об’єкта оподаткування та ставок податку не можна.

Ігор Хмелевський