11.02.2010

Думка фахівців офіційних органів. Щодо класифікації автомобілів-евакуаторів

Стаття

Щодо класифікації автомобілів-евакуаторів

 

Чи відносяться автомобілі-евакуатори до категорії спеціальних автомобілів?

 

Автомобілі спеціального призначення, крім тих, що використовуються для перевезення пасажирів і вантажів, відносяться до коду 8705 УКТЗЕД, яка покладена в основу товарної класифікаційної схеми Митного тарифу України, що затверджена Законом України від 05.04.2001 р. № 2371-III «Про Митний тариф України» із відповідними змінами і доповненнями, які є об’єктами оподаткування відповідно до статті 2 Закону № 1963-XII.

Згідно з вимогами УКТЗЕД до товарної позиції

8705 включаються, зокрема, автомобілі вантажні аварійні, що являють собою автомобільні шасі з підлогою або без неї та обладнані підіймальними пристроями такими, як неповоротні крани, козли, блоки чи лебідки, і призначені для підіймання і буксирування транспортних засобів в аварійному стані, проте вантажні автомобілі із самонавантажувальними пристроями не включаються до цієї товарної позиції (товарна позиція 8704).

Автомобілі — евакуатори, які обладнані пристроєм для завантаження (лебідкою чи іншими підіймальними пристроями) та вантажною платформою для перевезення вантажу, являють собою вантажні транспортні засоби для перевезення вантажів, тобто основне призначення даних автомобілів — транспортування (перевезення) транспортних засобів та вантажів (товарна позиція 8704)

та повинні оподатковуватись за ставками, визначеними статтею 3 Закону № 1963-ХII для вантажних автомобілів.

 

Павло РЯБОКЛЯЧ,
 головний державний податковий ревізор-інспектор
 відділу адміністрування майнових податків
 Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України