15.02.2010

Пошта редакції. Зменшення статутного фонду при виході учасника зі збиткового підприємства

Відповідь на запитання

Зменшення статутного фонду при виході учасника зі збиткового підприємства

 

Учасник виходить із ТОВ і підприємство вирішує зменшити статутний фонд. На момент виходу вартість чистих активів ТОВ — від’ємна (підприємство збиткове), тобто ТОВ нічого не винне учаснику, який виходить. Як операцію з виходу відобразити в бухгалтерському та податковому обліку? Чи потрібно в податковому обліку відображати дохід на суму вкладу учасника, який виходить?

(м. Львів)

 

Перш ніж перейти до основної частини запитання, спершу нагадаємо важливі моменти, пов’язані з виходом із ТОВ та зменшенням статутного фонду товариства.

Дійсно,

вихід учасника — це його законне право (п. 3 ч. 1 ст. 116 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ) та ст. 10 Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII (далі — Закон про госптовариства), яке залежить тільки від його волевиявлення і не обмежене будь-якими умовами (докладніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 65, с. 22).

При виході учасник має право отримати

вартість частини майна товариства пропорційно розміру своєї частки у статутному капіталі ТОВ (ч. 2 ст. 148 ЦКУ, ст. 54 Закону про госптовариства). Для розрахунку вартості частини майна беруть саме чисті активи підприємства* (рядок 380 Балансу, який доведеться скласти на дату розрахунку частки, докладніше про визначення цієї дати читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 65, с. 29).

* Про це, зокрема, зазначається в п. 3.6 Рекомендацій Президії ВГСУ від 28.12.2007 р. № 04-5/14 «Про практику застосування законодавства при розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин», п. 30 постанови Пленуму ВСУ від 24.10.2008 р. № 13 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 65, с. 46

Як випливає із запитання,

чисті активи підприємства на дату розрахунку частки були від’ємними (підприємство збиткове), отже, товариство учаснику нічого не винне.

ТОВ має право зменшити розмір статутного фонду

(далі — СФ) на номінальну вартість частки (тобто анулювати частку), але з урахуванням таких застережень:

1)

зменшити СФ можна тільки до мінімального розміру, який був дозволений на момент створення товариства (так само роз’яснював Держпідприємництва в листі від 14.06.2007 р. № 4301);

2)

зменшити СФ можна після повідомлення всіх його кредиторів, які мають право вимагати дострокового погашення зобов’язань, що передбачено ч. 5 ст. 144 ЦКУ.

Припустимо, що ТОВ виконало все перелічене, тоді ми повинні відзначити ще один момент, який прописано в

ч. 4 ст. 144 ЦКУ. Зокрема, там зазначено: якщо після закінчення фінансового року вартість чистих активів менше встановленого законом мінімального розміру СФ**, то ТОВ підлягає ліквідації. Однак, як зазначив ВГСУ, зважаючи на відсутність у законодавстві порядку ліквідації, її ініціатором можуть стати тільки загальні збори засновників (уявити собі таку ситуацію досить складно) або прокурор (п. 9 Інформаційного листа ВГСУ «Про деякі питання практики застосування норм Цивільного і Господарського кодексів України» від 07.04.2008 р. № 01-8/211).

** Мінімальний розмір, який був дозволений на момент створення товариства.

Через таке обмежене коло ініціаторів ліквідації внаслідок малоцінності чистих активів, вважаємо, що ліквідація підприємству все ж не загрожує.

Тепер перейдемо до облікових особливостей.

У податковому обліку

для ТОВ жодних наслідків. Адже анулювання власних корпоративних прав не спричинює відображення навіть в окремому «ціннопаперовому» обліку, про що прямо зазначено в п.п. 7.6.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Ми переконані, що при анулюванні частки, за яку ми засновнику нічого не винні (унаслідок від’ємних чистих активів), валовий дохід не відображається. Інша справа, якби ми були винні (чисті активи мали хоча б якусь вартість), але засновник нам пробачив цей борг. Але це не наш випадок.

Можливо, побоювання читача щодо податкових наслідків пов’язані з позицією ДПАУ щодо подібної ситуації з АТ, викладеної в

листі від 13.12.2005 р. № 12252/6/15-0516. Зокрема, там зроблено висновок: якщо в разі зменшення СФ шляхом зменшення номінальної вартості акцій, акціонери відмовляються від відшкодування їм збитків, то АТ має відобразити валовий дохід. По-перше, ми і для АТ не бачимо тут підстав для валового доходу (але це окрема тема для дискусії), по-друге, на відміну від АТ (ст. 39 Закону про госптовариства), для ТОВ взагалі немає такої вимоги: відшкодовувати збитки учаснику, якщо вартість його частки на момент виходу менша, ніж номінальна. Тому для ТОВ у ДПАУ немає навіть цього сумнівного аргументу для збільшення валових доходів, яким вона користується у випадку АТ.

У бухгалтерському обліку

прибуток від анулювання інструментів власного капіталу емітент відображає збільшенням додаткового вкладеного капіталу (п. 28 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 13 «Фінансові інструменти», затвердженого наказом Мінфіну від 30.11.2001 р. № 559).

Приклад

. Припустимо, що вклад учасника, який вибуває, складав 50000 грн. (на момент утворення товариства), чисті активи товариства — від’ємні, тоді в обліку підприємства буде зроблено такі записи.

 

Анулювання інструментів власного капіталу

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума

Податковий облік

Дт

Кт

ВД

ВВ

1

2

3

4

5

6

7

1

Відображено заборгованість перед засновником*

452

672

0

* Проводку показуємо для наочності.

2

Зменшено СФ у зв’язку з виходом учасника (вартість частки за номіналом)

40

452

50000

3

Відображено прибуток від анулювання частки

452

422

50000

 

Згідно з поясненням

Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Мінфіну України від 30.11.99 р. № 291, до субрахунку 442 «Непокриті збитки» підприємство має право їх списати за рахунок додаткового капіталу, тобто ТОВ має право ще зробити проводку Дт 422 — Кт 442 на суму 50000 грн. (якщо, звісно, керівництво ТОВ за наявності відповідних повноважень (наприклад, обумовлених обліковою політикою) вирішить у такий спосіб списати наявні збитки).

 

Наталія Яновська, економіст-аналітик