18.02.2010

Характеристика триваючого та разового правопорушень

Лист від 18.06.2009 р. № 25-18/745

Характеристика триваючого та разового правопорушень

Лист Головного контрольно-ревізійного управління України від 18.06.2009 р. № 25-18/745

 

Головне контрольно-ревізійне управління України розглянуло лист <…> щодо звернення до Міністерства юстиції України для роз’яснення статті 38 КУпАП для трактування разових та триваючих порушень за статтями 1641, 16412, 16414 КУпАП.

Зазначаємо, що листом від 01.12.2003 р. № 22-34-1465 Міністерство юстиції України повідомило, що

триваючими адміністративними проступками є проступки, пов’язані з тривалим, неперервним невиконанням обов’язків, передбачених правовою нормою (наприклад, проживання без паспорта, самовільне будівництво будинків або споруд тощо), припиняються або виконанням регламентованих обов’язків, або притягненням винної у невиконанні особи до відповідальності. Дуже часто ці правопорушення є наслідками протиправної бездіяльності.

Тобто триваючі правопорушення характеризуються тим, що особа, яка вчинила якісь певні дії чи бездіяльність, перебуває надалі у стані безперервного продовження цих дій (бездіяльності). Ці дії безперервно порушують закон протягом якогось часу. Іноді такий стан продовжується значний час і увесь час винний безперервно скоює правопорушення у вигляді невиконання покладених на нього обов’язків

.

Крім того, відповідно до пункту 7 частини 7 розділу «Провадження у справі» Рекомендацій щодо складання протоколів про адміністративні правопорушення та застосування адміністративних стягнень органами державної контрольно-ревізійної служби, затверджених наказом від 30.07.2002 р. № 160, до разових належать правопорушення, що мають разовий характер (

наприклад, несвоєчасне або неякісне проведення інвентаризацій грошових коштів і матеріальних цінностей, перешкоджання працівникам ДКРС у проведенні ревізій), а до таких, що тривають, — правопорушення, які проявляються протягом певного часу, характеризуються безперервним здійсненням того чи іншого діяння (відсутність бухгалтерського обліку, ведення його з порушенням установленого порядку, невжиття заходів для відшкодування винними особами збитків від недостач, непроведення інвентаризації).

 

Голова М. Сивульський