22.02.2010

Новини законодавства. Закон щодо держпідтримки літакобудівної промисловості набрав чинності

Новини від 20.01.2010 р. № 1814-IV

Закон щодо держпідтримки літакобудівної промисловості набрав чинності

 

На доповнення до раніше наданої інформації про прийняття

Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки літакобудівної промисловості в Україні» від 20.01.2010 р. № 1814-IV (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 13, с. 4) повідомляємо, що зазначений Закон набрав чинності з 11 лютого 2010 року у зв’язку з його офіційним опублікуванням у газеті «Голос України», 2010, № 24.

Разом з тим, слід зауважити, що згідно з

п. 1 розд. II «Прикінцеві положення» цього Закону ті його норми, якими вносяться зміни до законів України «Про Єдиний митний тариф» та «Про податок на додану вартість», застосовуються з першого числа місяця, наступного за місяцем, на який припадає день опублікування цього Закону, тобто з 1 березня 2010 року.

Інші зміни, а саме до:

Закону України «Про плату за землю» щодо звільнення до 1 січня 2016 року суб’єктів літакобудування від сплати земельного податку за земельні ділянки, які безпосередньо використовуються для цілей виробництва кінцевої продукції;

— Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»

, якими запроваджуються три різновиди амортизації — звичайна, бонусна та прискорена, а також надається визначення кожної з них та регламентуються підстави і правила для їх застосування;

застосовуються починаючи

з податкового періоду, на який припадає день опублікування цього Закону, тобто з 1 січня 2010 року.

Таким чином, ті платники податку, на яких розповсюджуються зазначені нововведення, зможуть урахувати їх у Податковому розрахунку земельного податку на 2010 рік шляхом уточнення податкових зобов’язань з цього податку за весь рік в цілому та в декларації з податку на прибуток підприємства починаючи зі звітності за I квартал поточного року.

Дещо проблематичнішим виглядає питання про початок застосування змін до

Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» щодо чергового збільшення терміну розрахунків у ЗЕД з 90 до 180 календарних днів, оскільки в контексті цього Закону поняття «податковий період» не має сенсу. На наш погляд, ця норма набуває чинності з 11 лютого 2010 року, але остаточну впевненість у цьому можуть дати лише відповідні роз’яснення Нацбанку та ДПАУ, про що ми повідомимо додатково.