25.02.2010

Батько оплатив навчання працюючої дитини — право на податковий кредит можна відстояти тільки в суді

Лист від 09.07.2009 р. № 14312/7/17-0717

Попередній фрагмент

Початок

Питання 19. Чи має батько (мати) право на податковий кредит за навчання дитини, якщо їх дитина навчається у ВУЗі та паралельно працює і одержує заробітну плату?

Згідно з п. 1.16 Закону податковий кредит — це сума (вартість) витрат, понесених платником податку. Оскільки студент працює і одержує заробітну плату, то він є платником податку з доходів фізичних осіб. Виходячи з норм Закону такий працюючий студент має сам подати декларацію з метою одержання податкового кредиту на навчання у межах одержаної ним протягом звітного податкового року заробітної плати. У такому випадку батьки студента, який працює і одержує заробітну плату, не мають права на нарахування податкового кредиту за навчання такої дитини-студента.



коментар редакції

Батько оплатив навчання працюючої дитини — право
 на податковий кредит можна відстояти тільки в суді

У коментарі до запитання 7 ми вже вказували на незаконність висунутої ДПАУ умови, згідно з якою платник податків може включити до податкового кредиту витрати на навчання тільки

непрацюючої дитини.

Незважаючи на те що зазначена вимога не відповідає нормам Закону № 889, на практиці батькам, які мають намір уключити до податкового кредиту витрати на навчання своєї працюючої дитини, потрібно буде відстоювати свою позицію в суді. Зауважимо, що є позитивне судове рішення в аналогічній справі (див. постанову Святошинського районного суду м. Києва № 2а-18-1/07р // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 14).

 

Катерина Скрипкіна

Наступний фрагмент