01.02.2010

Щодо звітності фізичних осіб — СПД, які обрали спрощену систему оподаткування

Лист від 23.01.2010 р. № 1093/03-20

Щодо звітності фізичних осіб — СПД, які обрали спрощену систему оподаткування

Лист Пенсійного фонду України від 23.01.2010 р. № 1093/03-20

 

Правомірність постанови Кабінету Міністрів України від 14.04.2009 р. № 366 розглядається в судовому порядку.

Також на розгляді у Конституційному Суді України знаходиться подання Президента України щодо відповідності цієї постанови Конституції України.

До винесення судами відповідних рішень звітність до органів Пенсійного фонду України за 2009 рік від фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування, а саме звіт про нараховані та сплачені суми фіксованого розміру страхового внеску (додаток 26) та відомості, що подаються до системи персоніфікованого обліку, приймаються органами Фонду

незалежно від фактичного стану розрахунків підприємців з Фондом за 2009 рік на момент подання звітності.

 

Голова правління О. Зарудний



коментар редакції

Звітність до ПФУ повинна прийматися у підприємців
 незалежно від того, чи здійснили вони доплати
 за себе до мінімального страхового внеску

Ні для кого не секрет, що зараз правомірність постанови КМУ від 14.04.2009 р. № 336 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 35) розглядається в суді. Нагадаємо, що згідно з цією постановою особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), і члени сімей зазначених осіб, які беруть участь у провадженні такими суб’єктами підприємницької діяльності та не перебувають із ними у трудових відносинах,

зобов’язані були сплачувати внески до Пенсійного фонду як за себе, так і за зазначених членів сім’ї. При цьому сума страхового внеску з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, яку перераховано до Пенсійного фонду України, має бути не менше одного розміру мінімального страхового внеску за кожну особу й не більше одного розміру страхового внеску, обчисленого в межах максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників.

Згідно з Указом Президента України від 02.11.2009 р. № 890/2009 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 90) дію цієї постанови КМУ було зупинено. З моменту опублікування цього Указу (з 05.11.2009 р.) «спрощенці» сміливо могли не здійснювати таку доплату.

Водночас на місцях в окремих органах ПФУ працівники не приймали звітність у «спрощенців» (додаток 26) і відомості, що подаються до системи персоніфікованого обліку в разі, якщо вони не вносили обов’язкову доплату до мінімального страхового внеску на рахунки ПФУ.

У листі, що коментується,

ПФУ чітко роз’яснив начальникам головних управлінь ПФУ в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі, що ці дії незаконні й вони зобов’язані приймати звітність у приватних підприємців — єдиноподатників незалежно від фактичного стану розрахунків підприємців з ПФУ за 2009 рік на момент подання звітності.

 

Тетяна Онищенко