19.07.2010

Щодо придбання патенту на послуги з ремонту автомобілів

Лист від 17.06.2010 р. № 3722/

Щодо придбання патенту на послуги з ремонту автомобілів*

Лист Державної податкової адміністрації України від 17.06.2010 р. № 3722/н/15-0114

 

Державна податкова адміністрація України за дорученням Комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради України від 09.06.2010 № 04-27/341 розглянула лист <…> щодо видачі торгових патентів на діяльність з надання побутових послуг, зокрема, технічному обслуговуванню та ремонту автомобілів за індивідуальним замовленням і повідомляє.

Відповідно до частини 1 статті 31 Закону України від 23.03.96 р. № 98/96-ВР «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» (далі — Закон № 98/96) патентуванню підлягає діяльність з надання побутових послуг, яка здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами як в окремих приміщеннях, будівлях, їх частинах, так і за їх межами.

Відповідно до частини 2 вищевказаної статті під побутовими послугами слід розуміти діяльність, пов’язану з наданням платних послуг для задоволення особистих потреб замовника за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків, включаючи кредитні картки.

Перелік послуг, що належать до побутових і підлягають патентуванню, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.98 р. № 576 із внесеними змінами постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2006 р. № 659 «Про внесення змін до переліку послуг, що належать до побутових і підлягають патентуванню».

Як слідує із запиту, підприємство надає послуги з технічного обслуговування і ремонту автомобільних і транспортних засобів виключно юридичним особам за безготівковим розрахунком.

Згідно з галузевим класифікатором «Класифікація послуг і продукції у сфері побутового обслуговування» (ГК 201-01-2001), затвердженим наказом Мінекономіки від 19.02.02 р. № 51, визначено деталізований перелік послуг з технічного обслуговування та ремонту автомобілів за індивідуальним замовленням (код виду послуг 01.070.00), які належать до побутових і підлягають патентуванню.

Отже, здійснення діяльності по наданню побутових послуг, яка включена до цього переліку, передбачає придбання торгового патенту.

Слід зазначити, що Законом № 98/96 не передбачено розмежування діяльності з надання побутових послуг, які підлягають патентуванню окремо для юридичних або фізичних осіб — суб’єктів господарювання, а встановлено на діяльність, пов’язану з наданням платних послуг, для задоволення особистих потреб замовника за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків, включаючи кредитні картки. Тобто розрахунки за надані побутові послуги можуть здійснюватися як у готівковій, так і в безготівковій формах.

Враховуючи викладене,

суб’єкт господарювання, який надає послуги з технічного обслуговування та ремонту автомобілів за індивідуальним замовленням за переліком послуг, що належать до побутових і підлягають патентуванню, повинен придбавати торговий патент на здійснення діяльності з надання таких побутових послуг незалежно від форми власності та форми проведення розрахунків із замовником.

 

Заступник голови О. Любченко

 

* Див. також матеріал на с. 30. —

Прим. ред.