19.07.2010

Новини законодавства. Підприємці-спрощенці не повинні були доплачувати пенсійні внески до мінімального розміру

Новини від 02.11.2009 р. № 890/2009

Підприємці-спрощенці не повинні були доплачувати пенсійні внески до мінімального розміру

 

Як повідомляється на сайті «Українська правда» (www.pravda.com.ua),

Київський апеляційний адмінсуд залишив у силі рішення Окружного адмінсуду м. Києва, який задовольнив позови близько 2000 приватних підприємців до Кабінету Міністрів України щодо визнання нечинною з моменту прийняття урядову постанову «Про сплату внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування» від 14.04.2009 р. № 366.

Нагадаємо, що зазначеною

постановою з 1 травня 2009 року для фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), установлено обов’язок сплачувати за себе страхові внески до Пенсійного фонду України у сумі, що становить не менш як один мінімальний розмір страхового внеску (з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку).

Указом Президента України

від 02.11.2009 р. № 890/2009 зазначену урядову постанову було зупинено. Оскільки на сьогодні рішення суду першої інстанції набрало законної сили, це означає, що підприємці на законних підставах не сплачували і не мають сплачувати надалі зазначені внески до Пенсійного фонду.

Водночас зауважимо, що 8 липня цього року Верховною Радою прийнято в цілому

Закон України «Про внесення змін до законів України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Цим Законом, зокрема, передбачено, що фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), та члени сімей зазначених осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, на період дії законодавчих актів з питань особливого способу оподаткування сплачують страхові внески до Пенсійного фонду України.

У разі підписання Президентом зазначений Закон набуде чинності з дня офіційного опублікування.