26.07.2010

Новини законодавства. Визначено нові правила функціонування ринку природного газу

Новини від 08.07.2010 р. № 2467-VI

Визначено нові правила функціонування ринку природного газу

 

Законом України «Про засади функціонування ринку природного газу» від 08.07.2010 р. № 2467-VI

(далі — Закон № 2467) визначено правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку природного газу.

Так,

державне регулювання діяльності суб’єктів ринку природного газу, в тому числі суб’єктів природних монополій та суб’єктів господарювання, які діють на суміжних ринках, здійснюється КМУ, Національною комісією регулювання електроенергетики України та центральними органами виконавчої влади в межах їх повноважень.

Законом № 2467

унесено зміни до Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 р. № 1775-III, згідно з якими положення цього Закону тепер не поширюються на такі види господарської діяльності, як постачання природного газу, газу (метану) вугільних родовищ за регульованим та нерегульованим тарифом; зберігання природного газу, газу (метану) вугільних родовищ в обсягах, що перевищують рівень, установлений ліцензійними умовами; транспортування природного, нафтового газу та газу (метану) вугільних родовищ трубопроводами та їх розподіл.

Ліцензування зазначених видів діяльності відтепер регулюється

Законом № 2467.

Крім того, вкотре розширено перелік видів господарської діяльності, на які не розповсюджується дія

Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V. Так, відповідно до змін, унесених до ч. 2 ст. 2 цього Закону, його дія не поширюється також на відносини, що виникають під час державного нагляду (контролю) за дотриманням ліцензійних умов транспортування природного і нафтового газу трубопроводами та його розподілу, постачання природного газу, зберігання природного газу в обсягах, що перевищують рівень, який встановлюється ліцензійними умовами.

Закон № 2467

набере чинності з дня офіційного опублікування, за винятком окремих положень, щодо яких розд. VI «Прикінцеві та перехідні положення» передбачено інші строки набрання чинності.