10.06.2010

Податок на прибуток. Передоплату за товар отримано на спрощеній системі (6 %), товари відвантажено на загальній системі оподаткування

Відповідь на запитання

Передоплату за товар отримано на спрощеній системі (6 %), товари відвантажено на загальній системі оподаткування

 

Підприємство переходить з єдиного податку (за ставкою 6 %) на загальну систему оподаткування. Передоплату за товар від покупця отримано в період перебування на спрощеній системі оподаткування, з неї було сплачено єдиний податок. Відвантаження товарів покупцю відбулося вже на загальній системі, коли підприємство стало платником податку на прибуток. Чи потрібно тепер у момент відвантаження підприємству показувати валові доходи?

(м. Донецьк)

 

Ні, не потрібно.

У період роботи на єдиному податку підприємство

вже нарахувало та сплатило єдиний податок із суми отриманої виручки (ст. 1 Указу № 727). Отже, операція продажу вже потрапила під оподаткування в єдиноподатний період. Тепер же при переході на загальну систему оподаткування відвантаження товару є для підприємства другою (завершальною) подією. Тому відображати в момент відвантаження валові доходи не потрібно. Інакше це призвело б до повторного (подвійного) оподаткування операції.

Додамо, що після зміни системи оподаткування

податкових зобов’язань з ПДВ при відвантаженні товару на загальній системі оподаткування також не виникне. Адже при переході на загальну систему з 6 % єдиного податку ПДВ уже було нараховано підприємством-спрощенцем в єдиноподатний період за першою подією — отриманням передоплати. Тому повторно при відвантаженні товару ПДВ-зобов’язання нараховувати не потрібно. Отже, податкових наслідків ні з податку на прибуток, ні з ПДВ при відвантаженні товару на загальній системі в цьому випадку в підприємства не буде.

Приклад

. У період сплати єдиного податку за ставкою 6 % підприємство отримало від покупця передоплату за товар у сумі 6000 грн. (у тому числі ПДВ — 1000 грн.). Товар було відвантажено покупцю після переходу підприємства зі спрощеної системи оподаткування на загальну.

В обліку підприємства операції відобразяться так:

 

Перехід з 6 % ЄП на загальну систему оподаткування

(передоплата — на ЄП, відвантаження товарів — на загальній системі)

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума,грн.

Податковий облік

дебет

кредит

ВД

ВВ

Отримання передоплати (на 6 % ЄП)

1. Отримана передоплата за товар

311

681

6000

2. Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

643

641

1000

3. Нараховано ЄП (6 %)

92

641/ЄП

360

Відвантаження товару (на загальній системі оподаткування)

4. Відвантажено товар покупцю

361

702

6000

5. Відображено суму податкових зобов’язань з ПДВ

702

643

1000

6. Здійснено залік заборгованості

681

361

6000

7. Списано собівартість реалізованого товару

902

28

собівартість

 

Нагадаємо також, що перехідні операції єдиноподатників при зміні системи оподаткування розглядалися у статтях «Перехідні угоди при зміні спрощеної системи оподаткування на загальну» // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 90; «Змінюємо систему оподаткування (із загальної на спрощену або навпаки)» // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 96; «Перехідні залишки при зміні спрощеної системи оподаткування на загальну» // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 96.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик