10.06.2010

ПДВ. Відмова від 10 % єдиного податку внаслідок перевищення виручки та ПДВ-реєстрація

Відповідь на запитання

Відмова від 10 % єдиного податку внаслідок перевищення виручки та ПДВ-реєстрація

 

Підприємство — платник єдиного податку за ставкою 10 % перевищило граничний річний обсяг виручки (1 млн грн.) та з наступного кварталу переходить на загальну систему оподаткування (стане платником податку на прибуток на загальних підставах). Чи потрібно йому в цьому разі зареєструватися платником ПДВ? Як визначити важливий для ПДВ-реєстрації обсяг оподатковуваних операцій у 300 тис. грн.?

(м. Дніпропетровськ)

 

Так, зареєструватися платником ПДВ у такому разі доведеться.

Особливості цієї перехідної ситуації обумовлено

п. 12 Положення № 79, згідно з яким у разі відмови від застосування спрощеної системи оподаткування з особливим порядком нарахування та сплати ПДВ, відмінним від установленого Законом про ПДВ, особа реєструється платником податку на додану вартість у порядку, визначеному Законом про ПДВ та Положенням № 79.

У цьому випадку підприємство перевищило граничні єдиноподаткові обсяги виручки (1 млн грн.). А отже, воно

підпадає під критерії обов’язкової ПДВ-реєстрації за підставою, обумовленою п.п. 2.3.1 Закону про ПДВ — у зв’язку з перевищенням оподатковуваних обсягів поставок за останні 12 календарних місяців 300 тис. грн. У зв’язку з цим уточнимо, що:

— покидаючи лави єдиноподатників, підприємство при розрахунку важливого для ПДВ-реєстрації 300-тисячного порога враховує операції, що відбувалися в нього за останні 12 місяців роботи, тобто включаючи попередній період перебування на спрощеній системі оподаткування без статусу платника ПДВ;

— під оподатковуваними обсягами поставок ДПАУ, нагадаємо, розуміє не тільки операції, що підлягають оподаткуванню за ставками 20 % і 0 % (

пп. 3.1, 6.2 Закону про ПДВ, за винятком імпортних операцій, які хоча згідно із Законом про ПДВ і є оподатковуваними, але не є «поставкою» і тому до розрахунку оподатковуваних обсягів не включаються), а також і пільгові операції, звільнені від оподаткування (згідно зі ст. 5, 11 Закону про ПДВ). Так, згідно із зайнятою податківцями позицією (узаконеною в формі ПДВ-декларації, в якій «пільговий» рядок 4 включається до рядка 5 — загальний обсяг оподатковуваних операцій) пільгові (звільнені) операції трактуються ДПАУ як оподатковувані. Підтверджується це й у п.п. 5.3.1 Порядку № 166, де пільгові (звільнені) операції також відносяться до оподатковуваних операцій, за якими у платника податків виникає податкове зобов’язання (і де до «не об’єкта» відносяться лише операції з п. 3.2 ст. 3 Закону про ПДВ). Тим самим пільгові операції за своєю суттю розцінюються як оподатковувані операції, які, однак, згідно з чинним законодавством просто звільняються від обкладення ПДВ. До речі, про те, що для ПДВ-реєстрації мають ураховуватися в тому числі і звільнені від оподаткування відповідно до ст. 5 Закону про ПДВ операції, зазначалося й у листі ДПАУ від 04.04.2007 р. № 3230/6/16-1515-26 / № 6701/7/16-1517-26.

Для реєстрації платником ПДВ підприємству слід подати (відіслати) до податкового органу реєстраційну

заяву платника податку на додану вартість (за формою № 1-ПДВ з додатка 1 до Положення № 79 ) у строки, обумовлені п.п. 12.1 Положення № 79. Нагадаємо, що згідно з абзацом «б» цього підпункту юридичні особи, які перевищили на спрощеній системі оподаткування граничні річні обсяги виручки, подають таку заяву в такі строки (залежно від моменту перевищення виручки):

не пізніше ніж за 15 днів до початку кварталу переходу на загальну систему оподаткування — якщо перевищення відбулося в 1-му або 2-му місяці останнього кварталу роботи на єдиному податку;

не пізніше 20-го календарного дня після закінчення останнього кварталу роботи на єдиному податку — якщо перевищення відбулося в 3-му місяці останнього кварталу роботи на єдиному податку.

У 10-денний строк із дня отримання заяви податковий орган зобов’язаний видати заявнику (відправити поштою з повідомленням про вручення) Свідоцтво платника ПДВ (за формою № 2-ПДВ

, додаток 2 до Положення № 79). При цьому датою реєстрації особи платником ПДВ вважається дата внесення запису до Реєстру платників податку на додану вартість, вона вказується у Свідоцтві платника ПДВ. Із моменту ПДВ-реєстрації особа набуває всіх прав платника ПДВ та має право виписувати податкові накладні, формувати податковий кредит, а також вести ПДВ-облік та подавати ПДВ-звітність у порядку, установленому законодавством.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик