17.06.2010

Щодо оподаткування ПДВ операційз поставки комісіонером товару комітента — неплатника ПДВ

Лист від 26.04.2010 р. № 8267/7/16-1517-26

Щодо оподаткування ПДВ операцій з поставки комісіонером товару комітента — неплатника ПДВ

Лист Державної податкової адміністрації України від 26.04.2010 р. № 8267/7/16-1517-26

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <…> щодо особливостей оподаткування податком на додану вартість операцій з поставки комісіонером (платником податку на додану вартість) товару комітента (неплатника податку на додану вартість) та операцій передпродажного ремонту комісійного товару і повідомляє.

Порядок оподаткування податком на додану вартість операцій, які здійснюються у межах виконання договорів комісій, визначено пунктом 4.7 статті 4 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон).

Відповідно до зазначеного пункту у випадках коли платник податку здійснює діяльність з поставки товарів, отриманих у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів, що уповноважують такого платника податку (далі — комісіонера) здійснювати поставку товарів від імені та за дорученням іншої особи (далі — комітента) без передання права власності на такі товари, базою оподаткування є продажна вартість цих товарів, визначена у порядку, встановленому цим Законом.

Датою збільшення податкових зобов’язань комісіонера є дата, визначена за правилами, встановленими пунктом 7.3 цього Закону, а датою збільшення суми податкового кредиту комісіонера є дата перерахування коштів на користь комітента або поставки останньому інших видів компенсації вартості зазначених товарів. При цьому датою збільшення податкових зобов’язань комітента є дата отримання коштів або інших видів компенсації вартості товарів від комісіонера.

Таким чином,

у разі здійснення продажу товарів, комітентом яких є неплатник податку на додану вартість, комісіонер до бюджету повинен перераховувати повну суму податку на додану вартість, нараховану на загальну вартість проданих товарів, без права на податковий кредит по таких товарах.

У разі якщо для продажу товарів комісіонером необхідне здійснення передпродажного ремонту комісійного товару із залученням іншого платника, оподаткування таких послуг по ремонту здійснюється в загальному порядку

.

 

Заступник голови О. Любченко



коментар редакції

Якщо комісіонер продає товар комітента — неплатника ПДВ

Як відомо, за правилами п. 4.7 Закону про ПДВ у разі здійснення посередницьких операцій до ПДВ-обліку виявляється залученим у тому числі й посередник. Зокрема, при

комісії на продаж у стандартній ситуації, коли обидві сторони, і комітент, і комісіонер, є платниками ПДВ, податкові наслідки у сторін виникають у такій послідовності. Так, комісіонер:

— нараховує

податкові зобов’язання з ПДВ, керуючись положеннями п. 7.3 Закону про ПДВ за першою з подій, виписуючи при цьому покупцю податкову накладну;

— отримує при цьому право на

податковий кредит на дату перерахування коштів (або інших видів компенсації) комітенту на підставі податкової накладної, виписаної на його ім’я комітентом.

У свою чергу,

комітент на дату отримання оплати (інших видів компенсації) від комісіонера показує податкові зобов’язання, підтверджуючи їх при цьому податковою накладною, що виписується на ім’я комісіонера.

Водночас як бути в не зовсім стандартній ситуації, коли комітент не є платником ПДВ, посередницький п. 4.7 умовчує. У такому разі виникає запитання: чи потрібно комісіонеру (платнику ПДВ) при продажу товару комітента (неплатника ПДВ) також нараховувати ПДВ-зобов’язання? Відповідь на нього містить передостанній абзац опублікованого листа ДПАУ: при продажу товарів комітента — неплатника ПДВ

комісіонер повинен нарахувати за такими товарами ПДВ-зобов’язання у звичайному порядку. Інакше кажучи, статус платника ПДВ примушує комісіонера відображати реалізацію комісійного товару у ПДВ-обліку в такому разі в загальноприйнятому порядку, з нарахуванням ПДВ-зобов’язань.

Щоправда, неприємність комісіонера в цьому випадку підстерігає в тому, що

відобразити податковий кредит за таким посередництвом він не зможе. Адже оскільки комітент не є платником ПДВ (а отже, і не може виписати на ім’я комісіонера податкову накладну), то підтвердити право на податковий кредит без існування такої податкової накладної від комітента комісіонеру неможливо. Отже, укладаючи договір з комітентом — неплатником ПДВ, слід ураховувати, що комісіонер в цьому випадку потрапляє в не дуже вигідну ситуацію: змушений нарахувати у звичайному порядку за комісійними товарами, що реалізовуються, ПДВ-зобов’язання він при цьому виявляється позбавленим права на податковий кредит. У такому разі можна передбачити компенсацію комітентом витрат комісіонера, пов’язаних зі сплатою ПДВ (детальніше про це див. присвячений комісійним операціям тематичний номер газети «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 5, с. 14).

 

Людмила Солошенко