15.03.2010

I. Коригування податкового кредиту з ПДВ може бути в обидва боки

Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

4. Чи підлягає коригуванню податковий кредит суб’єкта спеціального режиму оподаткування у разі зміни напряму використання товарів (послуг), основних фондів з іншої діяльності на діяльність у сфері сільського і лісового господарства та рибальства?

Згідно з пунктом 5.1 статті 5 Порядку № 166 для платників, які зареєстровані як суб’єкти спеціального режиму оподаткування, у податковій декларації (скороченій) відображаються операції, пов’язані із сільськогосподарським виробництвом, інші операції — у податковій декларації, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом (абзац третій підпункту 81.15.1 пункту 81.15 статті 81 Закону).

Відповідно до підпункту 5.7.1 пункту 5.7 статті 5 Порядку № 166 у податковій декларації (скороченій) згідно з підпунктом 81.15.1 пункту 81.15 статті 81 Закону відображаються:

а) товари (послуги), які придбаваються сільськогосподарським підприємством для їх використання у виробництві сільськогосподарської продукції, а також основні фонди, які придбаваються (споруджуються) з метою їх використання у виробництві сільськогосподарської продукції.

У разі, якщо товари (послуги), основні фонди, виготовлені та/або придбані, використовуються сільськогосподарським підприємством частково для виготовлення сільськогосподарських товарів (послуг), а частково для інших товарів (послуг), то сума сплаченого (нарахованого) податкового кредиту розподіляється виходячи з частки використання таких товарів (послуг), основних фондів в операціях сільськогосподарського виробництва та відповідно в інших операціях.

Указаний розподіл відбувається у тому періоді, у якому здійснювалось відповідне виготовлення та/або придбання, а розподілені суми включаються до значень рядків 10, 12, 13 та довідково відображаються у рядках 101, 121, 131 податкової декларації (скороченої);

б) послуги, супутні поставці сільськогосподарського товару, який вирощується, відгодовується, виловлюється або збирається (заготовлюється) безпосередньо платником податку.

Підпунктом 5.8 статті 5 Порядку № 166 передбачено, що суб’єктом спеціального режиму оподаткування проводиться коригування податкового кредиту у разі зміни напряму використання товарів (послуг), основних фондів з іншої діяльності на діяльність у сфері сільського і лісового господарства та рибальства виходячи із залишкової вартості основних фондів та вартості залишків товарів, що використовуються чи підлягають використанню в сільськогосподарському виробництві, відповідно до частки використання таких товарів (послуг), основних фондів в операціях сільськогосподарського виробництва та в інших операціях, але не нижче питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів (послуг), розрахованої відповідно до вимог пункту 81.6 статті 81 Закону.

У рядку 16.3 податкової декларації (скороченої) переробного підприємства коригування відображається виключно зі знаком « + » (до збільшення). У рядку 16.3 податкової декларації з податку на додану вартість, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом та в якій відображається інша діяльність, таке коригування відображається відповідно зі знаком «-» (до зменшення). 



коментар редакції

Коригування податкового кредиту з ПДВ може бути в обидва боки

Процитовані норми п. 5.8 Порядку № 166 щодо порядку коригування в разі зміни напряму використання товарів (послуг), основних фондів

з іншої діяльності на діяльність у сфері сільського і лісового господарства та рибальства цілком зрозумілі та додаткових коментарів не потребують. У цьому випадку коригування одночасно відображається за рядком 16.3: у спецдекларації — зі знаком «+» (до збільшення), у загальній декларації — зі знаком «-» (до зменшення).

Звертаємо увагу: порядку записів за рядком 16.3, призначеним для відображення в ньому коригувань, пов’язаних з використанням раніше придбаних товарів (послуг), основних фондів частково для виготовлення сільгосппідприємствами сільгосптоварів (послуг), а частково — для інших товарів (послуг), властива деяка «однобічність» — коли напрям використання змінюється з іншої діяльності на спецрежимну.

На жаль, законодавство не регламентує та й цей лист не роз’яснює порядок коригування податкового кредиту у зворотній ситуації, коли сільгосппідприємство змінює напрям використання товарів (послуг) та основних фондів

з діяльності у сфері сільського господарства на іншу діяльність. У цьому випадку скористатися рядком 16.3 спецдекларації (шляхом відображення в ньому певних сум зі знаком «-») не можна. На цьому, як бачимо, акцентує увагу й ДПАУ, зазначаючи, що у спецдекларації суми за рядком 16.3 відображаються виключно зі знаком «+» (до збільшення).

На нашу думку, у протилежній ситуації таке коригування одночасно відображається за

рядком 16.4 у такому порядку: у спецдекларації — зі знаком «-» (до зменшення), у загальній декларації, в якій показується інша діяльність, — зі знаком «+» (до збільшення). Про це ми вже зазначали у статті «Заповнюємо декларацію з ПДВ для сільгосппідприємств» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 55, с. 33).

 

Анатолій Бобро

Наступний фрагмент