15.03.2010

I. Давальницькі умови — у спецрежимі

Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

6. В якій декларації суб’єкт спеціального режиму оподаткування повинен відображати операції з поставки сільськогосподарських товарів, виготовлених на давальницьких умовах?

Законом України від 21 травня 2009 року № 1403-VI «Про внесення змін до Закону України «Про податок на додану вартість» щодо застосування норм спеціального режиму оподаткування для сільгосптоваровиробників при реалізації власної продукції» (набув чинності з 18.06.2009 р.) внесено зміни до Закону, з урахуванням яких, відповідно до пункту 81.6 пункту 81 статті 81 Закону сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є поставка вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих виробничих потужностях, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів (послуг) становить не менше 75 відсотків вартості всіх товарів (послуг), поставлених протягом попередніх дванадцяти послідовних звітних податкових періодів сукупно.

Абзацом третім пункту 5.1 розділу 5 Порядку № 166 передбачено, зокрема, що для платників, які зареєстровані як суб’єкти спеціального режиму оподаткування, у податковій декларації (скороченій) відображаються лише операції, пов’язані із сільськогосподарським виробництвом, інші операції — у податковій декларації, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом.

Таким чином, починаючи з 18 червня 2009 року операції з поставки сільськогосподарських товарів, виготовлених на давальницьких умовах сільськогосподарським підприємством — суб’єктом спеціального режиму оподаткування, відображаються у податковій декларації з податку на додану вартість (скороченій) (за умови наявності відповідних кодів КВЕД як у Свідоцтві, так і у витязі).



коментар редакції

Давальницькі умови — у спецрежимі

Не повторюватимемо всі перипетії «давальницького» питання, описані нами раніше у статті «Давальницькі умови — у спецрежимі сільгосп-ПДВ» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 55, с. 14). З набуттям чинності Законом № 1403, згідно з яким до п. 81.6 Закону про ПДВ унесено доповнення «а також на давальницьких умовах»,

проблему було вирішено.

Щодо висновку податківців дозволимо собі лише маленьке уточнення: згідно з п.п. 27.4 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79, Свідоцтво про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму обкладення ПДВ за формою № 2-РС зазвичай називається

Спеціальне свідоцтво.

 

Анатолій Бобро

Наступний фрагмент