15.03.2010

II. Повернення авансів/товарів може вплинути на розподіл податкового кредиту минулим періодом

Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

4. Як відобразити в податковій декларації з податку на додану вартість повернення товарів або передоплати за непоставлені товари (послуги), операції з поставки яких оподатковуються податком на додану вартість за ставкою 0 % (рядок 2.2 податкової декларації з податку на додану вартість)?

Відповідно до пункту 4.5 статті 4 Закону якщо після поставки товарів (послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за поставкою перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів особі, яка їх надала, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню.

Відповідно до пункту 5.6 та 5.8 Порядку № 166, коригування податкових зобов’язань відображається у рядку 8, а коригування податкового кредиту відображається у рядку 16, при заповненні яких (крім рядка 16.5) обов’язковим є подання додатка 1 до податкової декларації з податку на додану вартість, який заповнюється у розрізі контрагентів та податкових накладних.

Діюча форма розрахунку коригування дозволяє порівняти дані податкового обліку у продавця та покупця, а саме конкретизує показники в разі проведення коригування на підставі пункту 4.5 статті 4 Закону.

Враховуючи зазначене, платник податку при поверненні йому товарів або передоплати за непоставлені ним товари (послуги), операції з поставки яких були оподатковані податком на додану вартість за ставкою 0 % та відображались у рядку 2.2 податкової декларації з податку на додану вартість, має виписати розрахунок коригування (додаток 1) та відобразити у колонці А рядка 8.3 податкової декларації з податку на додану вартість зменшення обсягів проданих товарів та прокреслити колонку Б рядка 8.3 податкової декларації з ПДВ, а також подати розрахунок коригування (додаток 1), в якому заповнюються колонки 2 — 7, 9 розділу I. До декларації платником додається довідка довільної форми, засвідчена підписом керівника чи головного бухгалтера та печаткою (чи підписом платника, якщо платник — фізична особа), з наданням пояснення змісту коригування.

При цьому у разі, якщо платником податку в податковому періоді, в якому здійснювалися операції з поставки товарів (послуг), що оподатковуються податком на додану вартість за ставкою 0 %, здійснювалися й операції, звільнені від оподаткування, та/або операції, що не є об’єктом оподаткування, то при поверненні йому товарів (послуг), що оподатковуються за ставкою 0 %, такий платник повинен переглянути частку використання придбаних ним товарів (послуг) в оподатковуваних операціях.

Тобто, якщо платник податку здійснює коригування попередніх періодів, то і частку використання придбаних товарів (послуг) з метою коригування податкового кредиту слід враховувати в оподатковуваних операціях того звітного періоду, показники якого коригуються (а не того, в якому таке коригування відбувається).



коментар редакції

Повернення авансів/товарів може вплинути на розподіл
 податкового кредиту минулим періодом

Із тексту цього запитання ми зробили такі висновки:

1.

Як і раніше, ДПАУ вважає, що п. 4.5 Закону про ПДВ охоплює не тільки повернення товарів, а й повернення авансів (див., наприклад, лист ДПАУ від 02.12.2005 р. № 24078/7/16-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 73, с.46). А це означає, що продавцю слід:

— виписати розрахунок коригування до податкової накладної (додаток 2 до ПН);

— відобразити таке повернення в Розрахунку коригування ПДВ до декларації з ПДВ (додаток 1 до декларації);

— відобразити таке повернення в декларації з ПДВ.

2.

Відображати повернення товарів/авансів у додатку 1 та в декларації необхідно, навіть якщо податкові зобов’язання за такою операцією нараховувалися в розмірі 0 %. Як це зробити, докладно описано в листі. При цьому податківці говорять про необхідність подання довідки в довільній формі, яка б пояснювала причину коригування. Імовірно, податківцям так буде простіше зрозуміти, чому коригується тільки показник колонки А (база) і не коригується показник колонки Б (сума ПДВ). Від себе уточнимо: законодавство подання такої довідки не передбачає.

3.

Найцікавіше — це завершальна частина листа, і стосується вона платників, які поряд з оподатковуваними операціями здійснюють неоподатковувані. ДПАУ зазначає: якщо у звітному періоді відбулося повернення оподатковуваного товару (авансу), то необхідно перерахувати розподіл податкового кредиту за підсумками вже минулого періоду відвантаження такого товару (або отримання авансу), коли поряд з оподатковуваними операціями здійснювалися й неоподатковувані. На нашу думку, у цій ситуації повертатися до минулого періоду нелогічно, адже в тій ситуації ми зробили все правильно, повернення товару (авансу) — це операція поточного періоду, її і слід ураховувати в розподілі податкового кредиту поточного періоду. Інша справа, якби ми виявили помилку, яка вплинула на розподіл минулого періоду, тоді слід було б повертатися та перераховувати розподіл податкового кредиту.

 

Наталія Яновська

Наступний фрагмент