15.03.2010

V. Гарантійна заміна товарів дає право на ПДВ-коригування

Лист від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517

Початок

Попередній фрагмент

2. Який порядок оподаткування податком на додану вартість операцій із гарантійної заміни товарів?

Відповідно до пункту 4.5 статті 4 Закону, якщо після поставки товарів (послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за поставкою перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів особі, яка їх надала, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню.

Згідно із підпунктом 4.5.3 пункту 4.5 статті 4 Закону зменшення суми податкових зобов’язань платника податку — постачальника при зміні компенсації вартості товарів (послуг), наданих особам, які не були платниками цього податку на момент такої поставки, дозволяється лише:

а) при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості;

б) при перегляді цін, пов’язаних з гарантійними замінами товарів.

Таким чином, у разі зміни ціни внаслідок гарантійної заміни товару, продавець має право на коригування податкових зобов’язань (+ чи -) в залежності від того як змінилася ціна і на виписування розрахунку коригування до раніше виданої податкової накладної. При цьому, якщо покупцем товарів є неплатник податку на додану вартість, то обидва примірники розрахунку коригування залишаються в продавця без підпису покупця — неплатника податку на додану вартість.



коментар редакції

Гарантійна заміна товарів дає право на ПДВ-коригування

Цитуючи «коригувальний» п.п. 4.5.3 Закону про ПДВ, ДПАУ підтверджує цілком очевидний висновок, що випливає з положень цього підпункту: у разі зміни ціни при гарантійній заміні товару продавець має право

на коригування податкових зобов’язань (у більший чи менший бік залежно від того, як змінилася ціна). І хоча, зауважимо, у п.п. 4.5.3 Закону про ПДВ про це прямо і не зазначається, проводити таке ПДВ-коригування ДПАУ також пропонує з виписуванням відповідного розрахунку коригування до раніше складеної податкової накладної у двох примірниках. Щоправда, якщо покупець при цьому виявиться неплатником ПДВ, то обидва примірники розрахунку коригування (причому без підпису покупця) залишаться у продавця.

Додамо також, що докладно облікові гарантійні особливості, що супроводжуються зміною ціни на товар, розглядалися у статті «Повернення або гарантійна заміна товару: податковий та бухгалтерський облік» // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 75.

 

Людмила Солошенко

Наступний фрагмент