03.05.2010

Щодо виплати чорнобильцям 4 категорії 100-відсоткових лікарняних

Лист від 19.03.2010 р. № 04-06/

Щодо виплати чорнобильцям 4 категорії 100-відсоткових лікарняних

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 19.03.2010 р. № 04-06/С-107з-211

 

Згідно із ст. 37 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240, особам, віднесеним до 4 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати, незалежно від страхового стажу.

Відповідно до ст. 14 Закону УРСР «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII до 4 категорії осіб, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, належать особи, які постійно проживають або постійно працюють чи постійно навчаються на території зони посиленого радіоекологічного контролю,

за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали чи постійно навчалися у цій зоні не менше чотирьох років.

Отже,

сама наявність у особи посвідчення постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи 4 категорії, як і державної реєстрації в зоні посиленого радіоекологічного контролю не дає такій особі право на зазначену пільгу. Таким чином, під час вирішення питання щодо надання допомоги по тимчасовій непрацездатності у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати, незалежно від страхового стажу, постраждалому від Чорнобильської катастрофи 4 категорії має значення постійне місце перебування такої особи за наявності в неї відповідного посвідчення.

 

Заступник директора С. Буринський



коментар редакції

Оплата лікарняних чорнобильцям 4 категорії

Чинним законодавством передбачено низку пільг та гарантій для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у тому числі у сфері загальнообов’язкового соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Відповідно до ст. 37 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240) застрахованим особам, віднесеним до 1 — 4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) виплачується в розмірі 100 % середньої заробітної плати.

У своєму листі Фонд роз’яснив, що для набуття права на

допомогу в розмірі 100 % середньої заробітної плати застрахованим особам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи та віднесені до4 категорії, недостатньо мати відповідне посвідчення та державну реєстрацію в зоні посиленого радіоекологічного контролю. Необхідно, щоб така особа постійно перебувала (проживала або працювала) в зоні посиленого радіоекологічного контролю. Отже, застрахована особа має право на згадану пільгу при виконанні одночасно двох умов:

1) така особа

має посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, 4 категорії;

2) така особа

постійно перебуває в зоні посиленого радіоекологічного контролю.

Аналогічні правила діють і для оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця.

Згідно з абзацом п’ятим п. 5 Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства» від 06.05.2001 р. № 439 працівникам, віднесеним до 1 — 4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності здійснюється в розмірі 100 % середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу. Для оплати перших п’яти днів хвороби

працівнику, що є особою, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, 4 категорії, у розмірі 100 % середньої зарплати він повинен надати відповідне посвідчення і при цьому постійно перебувати в зоні посиленого радіоекологічного контролю.

У разі відсутності доказів постійного перебування працівника в зоні посиленого радіоекологічного контролю перші п’ять днів тимчасової непрацездатності та допомога по тимчасовій непрацездатності оплачуються за загальним правилом залежно від стажу:

— 60 % середньої заробітної плати — особам, які мають страховий стаж до п’яти років;

— 80 % середньої заробітної плати — особам, які мають страховий стаж від п’яти до восьми років;

— 100 % середньої заробітної плати — особам, які мають страховий стаж понад вісім років.

Наприклад, якщо працівник має прописку в населеному пункті, який належить до зони посиленого радіоекологічного контролю, але при цьому постійно проживає і працює в м. Харкові, який не належить до такої зони, листок непрацездатності йому слід оплачувати за загальним правилом.

Зауважимо, що такий же підхід застосовується і при визначенні права на пільгу, установлену ч. 1 ст. 38 Закону № 2240, для жінок, віднесених до 4 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Нагадаємо: жінкам, віднесеним до 1 — 4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів відпустки (90 — до пологів та 90 — після пологів). Однак жінки, які отримали посвідчення категорії 4 за умови проживання на території зони посиленого радіоекологічного контролю та які постійно проживають на території, не віднесеній до зазначеної зони, не мають права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 180 календарних днів.

 

Катерина Скрипкіна