04.11.2010

Пошта редакції. Якщо декларацію з ПДВ подано на чотирьох односторонніх аркушах

Відповідь на запитання

Якщо декларацію з ПДВ подано на чотирьох односторонніх аркушах

 

Підприємство в установлені строки на адресу податкового органу направило поштою декларацію з ПДВ, роздруковану на чотирьох односторонніх аркушах формату А4. У відповідь податковий орган надіслав повідомлення, що така форма звітності є недійсною. Підприємству запропоновано подати нову декларацію на двох двосторонніх аркушах зі сплатою штрафу за несвоєчасне її подання. Чи має рацію в цьому випадку податковий орган?

(м. Київ)

 

Насамперед звернемося до

Порядку № 166. У його п. 3.2 зазначено, що податкова декларація з ПДВ подається на двох двосторонніх аркушах формату А4, скріплених між собою, а додатки до декларації — на аркушах формату А4.

Декларацію з ПДВ, подану на

чотирьох односторонніх аркушах, податківці можуть визнати недійсною. На їх думку, вона подана врозріз вимогам порядку її заповнення (порушується п. 3.2 Порядку № 166).

Водночас підприємство може спробувати оспорити таке невизнання, оскільки в

п.п. 4.1.2 Закону № 2181 та в п. 4.5 Методрекомендацій № 827, в яких наведено вичерпні підстави для невизнання декларації, таку підставу, як подання декларації на чотирьох односторонніх аркушах, не зазначено.

Так, зокрема, у

п.п. 4.1.2 Закону № 2181 чітко прописано, що податкову звітність може бути не визнано як податкову декларацію, якщо вона заповнена всупереч вимогам, викладеним у затвердженому порядку її заповнення, а саме:

— у ній

не зазначені обов’язкові реквізити;

— вона

не підписана відповідними посадовими особами;

не скріплена печаткою платника податків.

У цьому випадку словосполучення «всупереч вимогам, викладеним у затвердженому порядку її заповнення»

конкретизує, що таких вимог до порядку заповнення декларації всього три:

— наявність обов’язкових реквізитів;

— наявність підписів посадових осіб платника податків;

— наявність відбитку печатки платника податків.

Хоча в податківців, як видно, інший підхід. Вони розшифровують зазначене словосполучення з

п.п. 4.1.2 Закону № 2181 так: декларація з ПДВ має бути заповнена в точній відповідності до Порядку № 166. Якщо вона не відповідає вимогам, викладеним у відповідному порядку, то має бути визнана недійсною. Ця позиція знайшла підтримку і в Мінфіну (див. лист від 01.03.2010 р. № 31-20030-04-10/4611).

В електронній базі органу державної податкової служби податкова звітність, не визнана як податкова декларація, тільки реєструється (без унесення показників) та набуває статусу «Не визнано як податкова декларація» з обов’язковим зазначенням підстав невизнання (див.

п. 4.5 Методрекомендацій № 827).

 

Наталя Білова, економіст-аналітик