15.11.2010

Думка фахівців офіційних органів. Як заповнити пенсійний звіт, якщо в місяці звільнення зарплата менша, ніж сума утримуваних «незароблених» відпускних

Стаття

Як заповнити пенсійний звіт, якщо в місяці звільнення зарплата менша, ніж сума утримуваних «незароблених» відпускних

 

На виконання норм ст. 22 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР і ч. 2 ст. 127 Кодексу законів про працю при звільненні працівника до закінчення того робочого року, у рахунок якого він уже отримав відпустку, раніше виплачені відпускні за невідпрацьовані дні відпустки слід утримати із суми заробітної плати. Як потрібно заповнити в цьому випадку щомісячний додаток 4? Як бути в ситуації, коли в місяці звільнення працівнику нарахували заробітну плату меншу, ніж сума відпускних, які з працівника слід утримати?

 

При заповненні

додатка 4 слід виходити з того, що підстава для утримання «незароблених» відпускних згідно із законодавством виникла в місяці звільнення працівника. Тому така операція не є виправленням допущеної помилки. На цій підставі при заповненні щомісячного додатка 4 «Звіт про суми нарахованої заробітної плати (грошового забезпечення, доходу) застрахованих осіб та суми нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до органів Пенсійного фонду Україні» (далі — додаток 4) не можна відобразити утримання відпускних у порядку виправлення помилок, з використанням таблиці 7 із кодом типу нарахування «5» (графа 11) і таблиці 1 через коригувальний рядок 7.

На сьогодні програмне забезпечення, що надається безкоштовно, дозволяє вводити для таблиці 7 від’ємні значення для типів нарахувань з кодами «1», «2» і «3» із заповненням при цьому графи 14. Тому в цій ситуації для виключення «незароблених» відпускних з періоду, коли їх було нараховано, їх слід зазначити з кодом типу нарахування «3». У цьому випадку

додаток 4 за місяць утримання «незароблених» відпускних заповнюють у такій послідовності:

Таблиця 7

заповнюємо рядок на застраховану особу, якій виплатили «незароблені» відпускні, з кодом типу нарахування «3»:

— графа 10 — місяць та рік, в якому було нараховано «незароблені» відпускні;

— графа 11 — код типу нарахування «3»;

— графи 12 і 13 — сума «незароблених» відпускних

з від’ємним значенням «-»;

— графа 14 — сума утриманого внеску (2 %) із суми «незароблених» відпускних

з від’ємним значенням «-».

Якщо в місяці надання відпустки дохід працівника перевищував максимальну величину доходу, з якого справляють пенсійні внески, то у графі 12 звіту за місяць звільнення показуємо загальну суму «незароблених» відпускних, а у графі 13 — у межах максимальної величини. У графі 14 відображають суму внесків, що припадають на відпускні, зазначені у графі 13.

Таблиця 6

заповнюємо рядок на застраховану особу на суму нарахованої зарплати в місяці звільнення. У графі 12 указуємо лише суму утриманого внеску (2 %) з такої зарплати, зменшення внеску з відпускних тут не відображаємо.

Таблиця 1

. При заповненні цієї таблиці значення граф таблиці 7 по рядку з кодом типу нарахування «3» з від’ємними значеннями вираховуються при здійсненні порівняння відповідності даних таблиць 1, 6 і 7. Таким чином, сума «незароблених» відпускних у рядках 1.1, 2.1 і 4 таблиці 1 зменшить базу поточного місяця, а пенсійний внесок (2 %), що припадає на неї, зменшить нараховані внески, відображені в рядках 5 і 8.2 таблиці 1.

Якщо «незароблені» відпускні було надано у 2009 році (на сьогодні це період вересень — грудень), то

додатково необхідно подати також форму ІНДАНІ (додаток 13 до Інструкції № 16-6*) з типом «Коригувальна» за 2009 рік, відкоригувавши в ній суму нарахованих внесків (33,2 % і 2 %), та супроводити її ярликом-розпискою.

* Інструкція про порядок обчислення і сплати підприємствами, установами, організаціями та громадянами збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, інших платежів, а також обліку їх надходження до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.10.2001 р. № 16-6.

Приклад

. Працівника прийнято на роботу 14 січня 2010 року, а 6 вересня 2010 року він звільняється. У липні йому було надано відпустку повної тривалості — 24 календарні дні. Сума «незароблених» за 8 календарних днів відпускних склала 2000 грн., нараховані на неї внески — 664 грн. (33,2 %) і 40 грн. (2 %). Зарплата працівника за робочі дні вересня склала 1000 грн., на неї нарахували внески в сумі 332 грн. (33,2 %) і 20 грн. (2 %). Іншим працівникам нарахували зарплату в сумі 30000 грн., а пенсійні внески, що припадають на неї, дорівнюють 9960 грн. (33,2 %) і 600 грн. (2 %).

За даними прикладу заповнимо додаток 4 за вересень 2010 року.

 

Валентина БОРШОВСЬКА,
 заступник директора Департаменту,
 начальник відділу персоніфікованого обліку,
 інформаційних систем та мереж Пенсійного фонду України

 

 

Рис. 1.

Фрагмент таблиці 7

 

 

Рис. 2.

Фрагмент таблиці 6

 

Рис 3.

Фрагмент таблиці 1