15.11.2010

Пошта редакції. Структурний підрозділ видав податкову накладну: чи правомірно покупець вимагає документи про його статус?

Відповідь на запитання

Структурний підрозділ видав податкову накладну: чи правомірно покупець вимагає документи про його статус?

 

У складі нашого підприємства є декілька структурних підрозділів, яким делеговані права на виписування податкових накладних. Під час реалізації товару в одному з них покупець зажадав письмове підтвердження того, що магазин дійсно є структурним підрозділом. Наскільки правомірними є такі вимоги?

(м. Харків)

 

Зважаючи на особливу прискіпливість податкових органів до податкових накладних такі дії покупців цілком з’ясовні. Розберемося в їх правомірності.

Згідно з

п. 2 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165 (далі — Порядок № 165), головне підприємство може делегувати повноваження з виписування податкових накладних своїм структурним підрозділам. При цьому необхідно врахувати такі особливості:

— головне підприємство повинно присвоїти структурному підрозділу

окремий код та письмово повідомити про це податкову інспекцію за місцем своєї ПДВ-реєстрації;

— згідно з

п. 3 Порядку № 165 порядковий номер податкової накладної проставляється з урахуванням присвоєного коду та відображається числовим значенням через дріб (у чисельнику номер податкової накладної, в знаменнику — код).

Крім того, податківці уточнюють

особливості заповнення деяких реквізитів податкової накладної (лист ДПАУ від 05.06.2009 р. № 6703/5/16-1516 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 20, с. 47):

— у полі «Особа (платник податків) — продавець» разом із назвою головного підприємства слід відобразити назву структурного підрозділу;

— у полі «Місцезнаходження продавця» поряд з адресою головного підприємства можна вказати адресу структурного підрозділу.

Покупцю, який сумнівається в тому, що структурний підрозділ підприємства дійсно є таким (чи з інших причин), можна також показати

копію свідоцтва платника ПДВ (головного підприємства), засвідчену в податковій, — адже такі копії обов’язково мають знаходитися на видних місцях у всіх структурних підрозділах платників ПДВ (п. 9.7 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР).

Інших особливостей та/або вимог при виписуванні податкових накладних структурними підрозділами підприємств законодавство не містить, що, як бачимо, підтверджує і ДПАУ. Тому вимоги покупця не мають під собою законодавчого підґрунтя, а отже, є неправомірними.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик