18.10.2010

Новини законодавства. Запроваджується обов’язкове маркування РЕЗ та ВП обліковими марками

Новини від 02.09.2010 р. № 391

Запроваджується обов’язкове маркування РЕЗ та ВП обліковими марками

 

Рішенням Національної комісії з питань регулювання зв’язку України

(далі — НКРЗ) від 02.09.2010 р. № 391 унесено зміни до Положення про надання дозволів на ввезення з-за кордону в Україну радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, затвердженого рішенням НКРЗ від 05.02.2009 р. № 1338, якими встановлено, що радіоелектронні засоби (далі — РЕЗ) та випромінювальні пристрої (далі — ВП), що ввозяться з-за кордону з метою їх подальшої реалізації, підлягають обов’язковому маркуванню обліковими марками*.

*

Облікова марка — контрольна етикетка одноразового використання з нанесеними даними контрольно-облікової інформації у вигляді двомірного штрихового коду, який дозволяє в автоматизованому режимі ідентифікувати промарковану одиницю РЕЗ або ВП при здійсненні контролю за їх обігом в Україні.

При цьому зазначено, що

не підлягають обов’язковому маркуванню обліковими марками РЕЗ і ВП, що: тимчасово ввозяться на митну територію України, у тому числі й з рекламною та/або демонстраційною метою; увозяться на митну територію України з метою випробувань та/або сертифікації; транзитом переміщуються через територію України; входять до Переліку радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, для ввезення яких, у тому числі переміщення у міжнародних поштових відправленнях, міжнародних експрес-відправленнях, не потрібні дозволи, затвердженого рішенням НКРЗ від 04.02.2010 р. № 51.

Облікові марки надаються без додаткової оплати

і лише на ті РЕЗ та ВП, що ввозяться для подальшої реалізації, крім терміналів, що ввозяться в режимі авторизованих поставок. Заявникам, які ввозять термінали в режимі авторизованих поставок, облікові марки видаються за окрему плату.

Також

рішенням НКРЗ від 02.09.2010 р. № 392 внесено зміни до Порядку реалізації в Україні радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, згідно з якими реалізація на території України, у тому числі й через мережу комісійної торгівлі та інтернет-магазини, РЕЗ та ВП, увезених із-за кордону або виготовлених на території України, не маркованих обліковими марками, забороняється.

Рішення від 02.09.2010 р. № 391 та № 392

набули чинності з 2 вересня 2010 року.