06.09.2010

Щодо досягнення працівником пенсійного віку

Лист від 26.07.2010 р. № 7956/0/14-10/13

Щодо досягнення працівником пенсійного віку

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 26.07.2010 р. № 7956/0/14-10/13

(витяг)

 

У Міністерстві праці та соціальної політики України розглянуто лист <…> і повідомляється.

<…>

Що стосується наказу керівництва стосовно працівника, який досяг пенсійного віку, слід зазначити, що

законодавством не передбачено видання наказу (розпорядження) роботодавцем з приводу досягнення працівником пенсійного віку, як і фіксація зазначеного факту у трудовій книжці працівника. Зазначене обумовлено наступним.

Наказ (розпорядження) роботодавця видається у разі укладення та розірвання трудового договору з працівником.

Кодексом законів про працю України не передбачена така підстава розірвання трудового договору, як досягнення пенсійного віку працівником. Таким чином, досягнення працівником пенсійного віку не є підставою для його звільнення, яке має бути оформлене виданням роботодавцем відповідного наказу (розпорядження).

Крім того, відповідно до частини 2 статті 11 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» забороняється звільнення працівника за ініціативою власника або уповноваженого ним органу з мотивів досягнення пенсійного віку.

Відповідно до пункту 2.2 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін'юсту і Мінсоцзахисту від 29.07.93 № 58, до трудової книжки вносяться відомості про роботу, переведення на іншу постійну роботу, звільнення; відомості про нагородження і заохочення: про нагородження державними нагородами України та відзнаками України, заохочення за успіхи в роботі та інші заохочення відповідно до чинного законодавства України; відомості про відкриття, на які видані дипломи, про використані винаходи і раціоналізаторські пропозиції та про виплачені у зв'язку з цим винагороди.

Законодавством не передбачено внесення даних про досягнення працівником пенсійного віку до трудової книжки.

 

Заступник міністра В. Коломієць



коментар редакції

Мінпраці — про трудові відносини з працівниками,
які досягли пенсійного віку

У листі, що коментується, Мінпраці відповідає, що досягнення працівником пенсійного віку не є підставою для розірвання з ним трудового договору. Згідно зі ст. 11 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» від 16.12.93 р. № 3721-XII

роботодавець не може звільнити працівника зі своєї ініціативи за мотивами досягнення ним пенсійного віку.

Водночас

для окремих категорій працівників законодавством передбачено вікові обмеження для роботи. Наприклад, граничний строк перебування на державній службі обмежено віком 60 років для чоловіків і 55 років для жінок (ст. 23 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII), передбачено також граничний строк перебування на військовій службі (ст. 22 Закону України «Про військовий обов'язок та військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII). Коли працівники досягають установленого законом віку, трудові договори з ними розриваються у зв'язку з досягненням граничного строку перебування на відповідній роботі.

Таким чином, працівник, який став пенсіонером, у загальному випадку продовжує працювати (якщо, звісно, він не виявить бажання звільнитися з власної ініціативи). Нагадаємо: згідно з ч. 1 ст. 38 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. працівника, який має намір розірвати трудовий договір у зв'язку з виходом на пенсію, роботодавець зобов'язаний звільнити у строк, про який він просить.

Наказ

(розпорядження), у тому числі у зв'язку з досягненням працівником пенсійного віку, не видається. Наказ (розпорядження) роботодавець видає тільки в разі розірвання трудового договору з таким працівником.

До

трудової книжки працівника дані про досягнення ним пенсійного віку роботодавцем не вносяться.

 

Катерина Скрипкіна