09.09.2010

Щодо деяких питань анулювання реєстрації платників ПДВ. Операції з придбання не враховуються в оподатковуваних поставках

Лист від 02.08.2010 р. № 1172/11/13-10

Попередній фрагмент

2. Підпунктом «ґ» пункту 9.8 статті 9 Закону України від 3 квітня 1997 року № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» передбачено, що реєстрація платника податку на додану вартість діє до дати її анулювання, яка відбувається, зокрема, у випадку, якщо особа, зареєстрована як платник податку, не надає податковому органу декларації з цього податку протягом дванадцяти послідовних податкових місяців або подає таку декларацію (податковий розрахунок), яка (який) свідчить про відсутність оподатковуваних поставок протягом такого періоду, а також у випадках, визначених законодавством стосовно порядку реєстрації суб'єктів господарювання.

При розгляді питання щодо відсутності у платника податку протягом дванадцяти послідовних податкових місяців оподатковуваних поставок судам слід виходити з такого.

Згідно з пунктом 1.1 статті 1 Закону України від 3 квітня 1997 року № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» під оподатковуваними операціями для цілей цього Закону маються на увазі будь-які операції платників податку, які підлягають оподаткуванню податком на додану вартість.

Перелік оподатковуваних операцій визначений пунктом 3.1 статті 3 зазначеного Закону. До цього переліку, зокрема, належать поставки товарів або поставки послуг (підпункт 3.1.1 пункту 3.1 статті 3 Закону України від 3 квітня 1997 року № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість»).

Відповідно до пункту 1.4 статті 1 Закону України від 3 квітня 1997 року № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» поставка товарів — це будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатної поставки товарів (результатів робіт) та операції з передачі майна орендодавцем (лізингодавцем) на баланс орендаря (лізингоотримувача) згідно з договорами фінансової оренди (лізингу) або поставки майна згідно з будь-якими іншими договорами, умови яких передбачають відстрочення оплати та передачу права власності на таке майно не пізніше дати останнього платежу.

Не належать до поставки операції з передачі товарів в межах договорів схову (відповідального зберігання), довірчого управління, оперативної оренди (лізингу), інших цивільно-правових договорів, які не передбачають передачу права власності (користування або розпорядження) на такі товари іншій особі.

Поставка послуг — будь-які операції цивільно-правового характеру з виконання робіт, надання послуг, надання права на користування або розпорядження товарами, у тому числі нематеріальними активами, а також з поставки будь-яких інших, ніж товари, об'єктів власності за компенсацію, а також операції з безоплатного виконання робіт, надання послуг. Поставка послуг, зокрема, включає надання права на користування або розпорядження товарами у межах договорів оренди (лізингу), поставки, ліцензування або інші способи передачі права на патент, авторське право, торговий знак, інші об'єкти права інтелектуальної, в тому числі промислової, власності.

Відповідно до наведеного оподатковувана поставка є різновидом оподатковуваної операції. При цьому ознакою оподатковуваної операції, а отже, і оподатковуваної поставки, є виникнення в результаті її здійснення об'єкта оподаткування податком на додану вартість.

Таким чином, з аналізу наведених законодавчих норм випливає, що під оподатковуваними поставками слід мати на увазі поставку товарів або поставку послуг, в результаті яких у платника податку-постачальника виникає об'єкт оподаткування податком на додану вартість та, відповідно, нараховуються податкові зобов'язання з цього податку.

Ураховуючи викладене, поняттям оподатковуваних поставок

не охоплюються операції платника податку з придбання товарів і послуг, у тому числі тих, із яких у покупця виникає право на податковий кредит, а також операції, звільнені від оподаткування або такі, що не є об'єктом оподаткування згідно зі статтями 3 та 5 Закону України від 3 квітня 1997 року № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість».

За таких обставин суди не повинні брати до уваги здійснення платником податку операцій з придбання товарів чи послуг, а також операцій, що не є об'єктом оподаткування або звільнені від обкладання податком на додану вартість, як підтвердження наявності у такого платника оподатковуваних поставок

.

У свою чергу, відсутність у платника податку на додану вартість оподатковуваних поставок протягом дванадцяти послідовних податкових місяців згідно з підпунктом «ґ» пункту 9.8 статті 9 Закону України від 3 квітня 1997 року № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» може бути підставою для прийняття податковим органом рішення про анулювання реєстрації такого платника податку. При цьому анулювання реєстрації платника податку на додану вартість здійснюється шляхом анулювання Свідоцтва платника податку та виключення платника податку на додану вартість з відповідного Реєстру (абзац сьомий пункту 25 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 1 березня 2000 року № 79).



коментар редакції

Операції з придбання не враховуються в оподатковуваних поставках

Ситуація, що розглядається в цій частині листа, переважно стосується недавно створених платників ПДВ. Такі особи в початковий період своєї діяльності, як правило, здійснюють

тільки операції з придбання товарів (послуг). У результаті може скластися ситуація, коли податківці на підставі абз. «г» п. 9.8 Закону про ПДВ можуть анулювати реєстрацію платника ПДВ.

На перший план виходить питання про те, що розуміти під оподатковуваними поставками.

З одного боку, із п. 1.4 Закону про ПДВ можна зробити висновок, що під ними розуміються будь-які операції, що здійснюються відповідно до договорів купівлі-продажу, міни, поставки та інших цивільно-правових договорів, які передбачають передачу прав власності на такі товари за компенсацію або безоплатно. А отже, як поставку можна розглядати не лише операції, пов'язані з продажем товарів (послуг), а й із їх придбанням. Зрозуміло, цю позицію не можна назвати абсолютно бездоганною (про що ми говорили у статті «Процедура виходу зі складу платників ПДВ» у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 11), проте, відомі деякі судові прецеденти, коли суди дотримувалися саме такої логіки.

З іншого боку, мабуть, недосконалість цієї позиції і стала причиною думки ВАСУ, який на підставі того ж п. 1.4 Закону про ПДВ робить протилежні висновки:

операції з придбання не охоплюються поняттям «оподатковувані поставки».

Важливий і інший висновок ВАСУ. У листі, що коментується, він не включив до оподатковуваних поставок ще й

поставки, звільнені від ПДВ, і такі, що не є об'єктом оподаткування. Щодо операцій, які не є об'єктом оподаткування, особливих питань не виникає, а от з неоподатковуваними операціями є деякі проблеми.

Річ у тім, що вже протягом тривалого часу податківці наполягають на тому, що такі операції має бути враховано в обсязі поставок, які підлягають обкладенню ПДВ. Щоправда, це говорилося відносно інших випадків — для розрахунку критерію «300 тис. грн.» у цілях реєстрації платником ПДВ згідно з п.п. 2.3.1 Закону про ПДВ (листи ДПАУ від 26.04.2010 р. № 4813/5/16-1516, від 03.04.2008 р. № 3011/6/16-1515-26, останній див. у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 11), однак

підхід має бути єдиним. З цією позицією податківців ми не погоджувалися, і ВАСУ, нехай непрямо, через іншу норму, але все-таки підтвердив нашу правоту. Тому ті платники, які мали намір знятися з реєстрації (наприклад, за підставами «а» і «ґ»), але не могли через включення податківцями до обсягу оподатковуваних поставок і неоподатковуваних операцій, можуть взяти цей лист на озброєння.

Водночас, лист, що коментується, може зіграти

негативну роль для тих платників, які, ґрунтуючись на зазначеній думці податківців і здійснюючи тільки звільнені від ПДВ операції, перебувають у повній упевненості, що їх реєстрацію платником ПДВ не може бути анульовано.

Вирішити цю проблему не так вже і складно. В абзаці «г» п. 9.8 Закону про ПДВ ідеться про відсутність оподатковуваних поставок взагалі й

не висувається вимог щодо мінімальної їх суми. Тому протягом дванадцятимісячного періоду достатньо здійснити хоча б одну оподатковувану поставку, нехай навіть на символічну суму.

 

Дмитро Костюк

Наступний фрагмент