16.09.2010

Пошта редакції. Чи поширюється 10-тисячне обмеження при витрачанні коштів на госппотреби з поточного рахунка, операції за яким можуть здійснюватися з використанням спеціальних платіжних коштів

Відповідь на запитання

Чи поширюється 10-тисячне обмеження при витрачанні коштів на госппотреби з поточного рахунка, операції за яким можуть здійснюватися з використанням спеціальних платіжних коштів

 

Працівнику підприємства видано корпоративну платіжну картку з метою придбання товарно-матеріальних цінностей для виробничих потреб. Чи слід при здійсненні розрахунків за такі товарно-матеріальні цінності за допомогою корпоративної платіжної картки дотримуватися 10-тисячного обмеження?

(м. Луганськ)

 

Почнемо з того, що в

п. 2.3 Положення № 637 установлено певне обмеження граничних сум щоденних готівкових розрахунків між суб’єктами господарювання. Розмір такого обмеження зазначений у постанові № 32 і становить 10000 грн.

При цьому під

готівковими розрахунками розуміються платежі готівкою підприємств (підприємців) та фізичних осіб за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги), а також за операціями, безпосередньо не пов’язаними з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна (п. 1.2 Положення № 637).

Отже, слід мати на увазі, що гранична сума готівкового розрахунку одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем)

протягом одного дня за одним або декількома документами не повинна перевищувати 10000 грн. Платежі понад установлену граничну суму слід проводити виключно в безготівковій формі.

Зазначене обмеження стосується і розрахунків готівкою між підприємствами в оплату за товари, що отримуються для виробничих (господарських) потреб

за рахунок коштів, отриманих за корпоративними картками. Про це йдеться в п. 2.3 Положення № 637. Тобто для випадку, коли підприємство оплачує товари (роботи, послуги) готівковими грошовими коштами, знятими з поточного рахунка, операції за яким можуть здійснюватися з використанням спеціальних платіжних коштів, також діє 10-тисячне обмеження.

Інша справа, якщо розрахунок за товари (роботи, послуги) за допомогою корпоративної платіжної картки здійснюється

без зняття при цьому готівки (тобто через платіжний термінал). Розрахунки, що проводяться в такому разі, вважаються безготівковими (див. ч. 3 ст. 341 ГКУ) і не належать до касових операцій у розумінні Положення № 637, а отже, сумові обмеження до них не застосовуються.

Тому, якщо у підприємства є необхідність купити ТМЦ на суму, що перевищує 10000 грн. (наприклад, на 12000 грн.), то оплата їх готівкою в один день можлива в сумі, що не перевищує 10000 грн. Решту 2000 грн., що залишилися, працівник (держатель платіжної картки) може доплатити:

— або

того ж дня безготівковим способом (наприклад, через платіжний термінал). При здійсненні розрахункових операцій з використанням платіжних карток видається документ, що підтверджує переказ коштів з рахунка (квитанція платіжного терміналу, сліп), і документ, що підтверджує факт продажу товару (чек РРО, розрахункова квитанція, товарний чек тощо);

— або

наступного дня готівкою, заздалегідь знятою в банкоматі або пункті видачі готівки.

Якщо працівник придбаватиме ТМЦ не в одного, а в декількох підприємств (підприємців), він має право витратити суму в розмірі 15000 грн., перераховану на поточний рахунок, операції за яким можуть здійснюватися з використанням спеціальних платіжних коштів, і

в один день, як безготівковим способом, так і готівкою, заздалегідь знятою в банкоматі або пункті видачі готівки. Однак при цьому розрахунки готівкою з одним і тим самим контрагентом не мають перевищувати встановлене 10-тисячне обмеження для готівкових розрахунків.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик