20.09.2010

Пошта редакції. Чи підлягає дорожній коток обкладенню транспортним податком?

Відповідь на запитання

Чи підлягає дорожній коток обкладенню транспортним податком?

 

Наше підприємство придбало для використання в господарській діяльності вальцьовий коток, причому інших транспортних засобів на балансі не значиться. Чи необхідно підприємству сплачувати транспортний податок?

(м. Харків)

 

Питання справляння транспортного податку регулюються

Законом України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 11.12.91 р. № 1963-XII (далі — Закон № 1963).

Начебто все просто — слід визначити, чи є дорожні котки об’єктом оподаткування згідно зі

ст. 2 Закону № 1963 . Однак у зазначеній нормі про них окремо не згадується. Відповідно нам потрібно перевірити, чи не належать вони до якоїсь із груп транспортних засобів, перелічених у наведеній нормі (наприклад, автомобілі спеціального призначення). Для відповіді на це запитання звернемося до класифікатора (УКТЗЕД), на який посилається Закон № 1963. Тут ми бачимо, що дорожні котки віднесено до групи 84 «Реактори ядерні, котли, машини, обладнання та механічні пристрої; їх частини» за кодом 8429, тоді як об’єкти оподаткування транспортним податком належать лише до груп 87 і 89. Отже, робимо висновок, що дорожні котки (вальцьові та колісно-вальцьові) не повинні обкладатися транспортним податком.

Цей висновок непрямо підтверджується і роз’ясненнями податкових органів, в яких зазначається, що транспортні засоби, що входять до

групи 84, не повинні обкладатися транспортним податком («Вісник податкової служби», 2009, № 13, п. 14 Узагальнюючого податкового роз’яснення, затвердженого наказом ДПАУ від 20.04.2010 р. № 268).

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик