04.04.2011

Пошта редакції. Для «новачків» перший звітний період з податку на прибуток — I квартал

Відповідь на запитання

Для «новачків» перший звітний період з податку на прибуток — I квартал

 

Підприємство (звичайний платник податку на прибуток) було зареєстроване в І кварталі 2011 року. Підкажіть, за який звітний період ми повинні подати першу декларацію з податку на прибуток?

(м. Харків)

 

Першим звітним періодом

для такого платника податків буде I квартал 2011 року, за який він повинен буде подати декларацію (до 10 травня включно) за старими правилами. Пояснимо наш висновок.

Протягом І кварталу 2011 року

платники податку на прибуток повинні дотримуватись приписів, установлених Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток). Відповідно до п. 11.1 цього Закону при взятті платника податків на облік усередині податкового періоду перший податковий період для нього починається з дати початку обліку та закінчується останнім календарним днем наступного податкового періоду — тобто в нашому випадку першим звітним періодом має бути півріччя. Водночас з 01.04.2011 р. набирає чинності розділ III Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ), що докорінно змінює облік податку на прибуток.

У

п.п. 152.9.2 ПКУ встановлено правило «подовженого» першого звітного періоду, аналогічне згаданому вище. Чимало платників податків при цьому можуть вирішити: якщо правило продовжує діяти, то і перша декларація має бути подана за півріччя (з відображенням усіх операцій за I квартал згідно з вимогами розділу III ПКУ), проте це не так! Звернувшись до перехідних положень ПКУ (які у 2011 році є більш спеціальними), а саме до його п. 2 підрозділу 4 розділу ХХ, ми побачимо, що з дати набуття чинності розділом III ПКУ платники податків повинні подавати декларацію за такі звітні періоди: ІІ квартал, ІІ і ІІІ квартали, ІІ — IV квартали 2011 року. Отже, установлено, що у 2011 році звітність з податку на прибуток за правилами розділу III ПКУ подається починаючи з ІІ кварталу (без урахування першого).

Викладене означає, що

в I кварталі 2011 року правило «подовженого» першого звітного періоду з податку на прибуток не діє — тобто за I квартал 2011 року декларація має бути подана за загальними правилами (протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного періоду).

Важливо, що

податківці у своїх роз’ясненнях в Єдиній базі податкових знань також підтримують цей висновок.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик