11.04.2011

Новини законодавства. Затверджено інструкцію про порядок перевірки страхувальників, які використовують працю найманих працівників

Новини від 22.12.2010 р. № 29

Затверджено інструкцію про порядок перевірки страхувальників, які використовують працю найманих працівників

 

Постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (

далі — Фонд) від 22.12.2010 р. № 29 затверджено Інструкцію про порядок проведення перевірок страхувальників по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, прийняття рішень за їх результатами та процедуру оскарження.

Періодичність проведення планових перевірок

визначається планами-графіками органу Фонду та залежить від таких критеріїв, як наявність (відсутність) витрат, заборгованості по коштах Фонду станом на 01.01.2011 р. та в наступних звітних періодах, кількості працівників.

Так,

щороку проводяться перевірки страхувальників з чисельністю працівників 250 осіб і більше за наявності витрат по коштах Фонду. Не рідше одного разу на два роки — з чисельністю працівників від 25 до 249 осіб за наявності витрат по коштах Фонду. Не рідше одного разу на три роки — з чисельністю менше 25 осіб за наявності витрат по коштах Фонду.

Позапланові перевірки

проводяться без попереднього повідомлення страхувальника за наявності, зокрема, таких підстав:

— подання страхувальником письмової заяви про здійснення перевірки за його бажанням;

— виявлення невідповідності між даними, зазначеними у документах обов'язкової звітності та заявах-розрахунках, поданих страхувальником до органу Фонду;

— за результатами аналізу даних, що подаються до органів Фонду, виявлено перевищення розміру середньоденної допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності і пологах над розміром середньоденної заробітної плати;

— подання страхувальником скарги про порушення законодавства посадовими особами органу Фонду під час проведення планової чи позапланової перевірки або скарги на рішення органу Фонду;

— неподання у встановлений термін страхувальником звітності до органу Фонду без поважних причин, а також письмових пояснень про причини, які перешкоджали поданню такої звітності.

Строк проведення

планової перевірки страхувальників не може перевищувати 15 робочих днів, а страхувальників — суб'єктів малого підприємництва — 5 робочих днів.

Строк проведення

позапланової перевірки страхувальника не може перевищувати 10 робочих днів, а суб'єктів малого підприємництва — 2 робочих днів.

Постанова від 22.12.2010 р. № 29

набере чинності з дня офіційного опублікування.