11.04.2011

Думка фахівців офіційних органів. Заповнення розрахунку сплати єдиного податку

Стаття

Заповнення розрахунку сплати єдиного податку

 

Чи змінився порядок заповнення Розрахунку сплати єдиного податку суб'єктом малого підприємництва — юридичною особою у зв’язку з набранням чинності Податковим кодексом України?

 

Згідно з п.п. 3 п. 1 підрозд. 8 розд. ХХ Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI єдиний податок сплачується на рахунок відповідного бюджету

в розмірі частини єдиного податку, що підлягає перерахуванню до цих бюджетів відповідно до норм Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727/98 (далі — Указ № 727). При цьому розподіл коштів єдиного податку на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та/або до Пенсійного фонду України Державним казначейством України не здійснюється.

Таким чином, за звітні періоди 2011 року

суми єдиного податку сплачуються платниками до місцевих бюджетів у розмірі 43 % від повної суми єдиного податку, визначеної відповідно до положень ст. 3 Указу № 727.

Що стосується

заповнення Розрахунку сплати єдиного податку суб'єктом малого підприємництва — юридичною особою, форма якого затверджена наказом ДПАУ від 28.02.2003 р. № 98 (у редакції наказу ДПАУ від 20.04.2005 р. № 145), то в ньому повинна бути відображена повна сума , визначена відповідно до Указу № 727 у чинній формі Розрахунку, — тобто сума єдиного податку у розмірі 6 або 10 відсотків від суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). Проте сплата єдиного податку за таким Розрахунком здійснюється платником відповідно до зазначених вище положень п.п. 3 п. 1 підрозд. 8 розд. ХХ Податкового кодексу України (тобто в розмірі 43 % від повної суми єдиного податку, зазначеної в такому Розрахунку).

 

Наталія ХОЦЯНІВСЬКА,
 директор департаменту податку на прибуток
 та інших податків і зборів (обов'язкових платежів) ДПА України