25.04.2011

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби»

Наказ від 27.04.2000 р. № 92

Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 27 квітня 2000 р.

№ 92

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби»

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 18 травня 2000 р. за № 288/4509

(із змінами і доповненнями, останні з яких унесено наказом МФУ від 18.03.2011 р. № 372)

(витяг)

 

Загальні положення

<…>

4. Терміни, що наведені в положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку, мають таке значення:

<…>

Подібні

(однорідні) об'єкти — об'єкти, які мають однакове функціональне призначення та однакову справедливу вартість.

<…>

Капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи — витрати на будівництво, реконструкцію, модернізацію (інші поліпшення, що збільшують первісну (переоцінену) вартість), виготовлення, придбання об'єктів матеріальних необоротних активів (у тому числі необоротних матеріальних активів, призначених для заміни діючих, і устаткування для монтажу), що здійснюються підприємством.

<…>

 

Визнання та оцінка основних засобів

5. Для цілей бухгалтерського обліку основні засоби класифікуються за такими групами:

5.1. Основні засоби

5.1.1. Земельні ділянки.

5.1.2. Капітальні витрати на поліпшення земель, не пов'язані з будівництвом

.

5.1.3. Будівлі, споруди та передавальні пристрої

.

<…>

Підпункт 5.3 виключено

.

<…>

14. Первісна вартість основних засобів збільшується на суму витрат, пов'язаних з поліпшенням об'єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що призводить до збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання об'єкта. Залишкова вартість основних засобів зменшується у зв'язку з частковою ліквідацією об'єкта основних засобів.

Первісна (переоцінена) вартість основних засобів може бути збільшена на суму витрат, пов'язаних з поліпшенням та ремонтом об'єкта, визначену у порядку, встановленому податковим законодавством.

<…>

 

Переоцінка основних засобів

16. Підприємство може переоцінювати об'єкт основних засобів, якщо залишкова вартість цього об'єкта суттєво відрізняється від його справедливої вартості на дату балансу. У разі переоцінки об'єкта основних засобів на ту саму дату здійснюється переоцінка всіх об'єктів групи основних засобів, до якої належить цей об'єкт.

<…>

Первісна (переоцінена) вартість об'єкта основних засобів може бути збільшена на суму індексації, проведеної у порядку, встановленому податковим законодавством, з відображенням у бухгалтерському обліку в порядку, передбаченому пунктами 19 — 21 Положення (стандарту) 7.

<…>

 

Амортизація основних засобів

22. Об'єктом амортизації є вартість, яка амортизується (окрім вартості

земельних ділянок, природних ресурсів і капітальних інвестицій).

<…>

26. Амортизація основних засобів (крім інших необоротних матеріальних активів) нараховується із застосуванням таких методів:

<…>

Нарахування амортизації може здійснюватися з урахуванням мінімально допустимих строків корисного використання основних засобів, встановлених податковим законодавством (крім випадку застосування виробничого методу).

<…>

29. Нарахування амортизації проводиться щомісячно.

<…>

Нарахування амортизації припиняється, починаючи з місяця, наступного за місяцем вибуття об'єкта основних засобів, переведення його на реконструкцію, модернізацію, добудову, дообладнання, консервацію.

Нарахування амортизації при застосуванні виробничого методу амортизації припиняється з дати, що настає за датою вибуття об'єкта основних засобів.

<…>