18.08.2011

Підприємства торгівлі та громадського харчування: хто вони?

Відповідь на запитання

Підприємства торгівлі та громадського харчування:
хто вони?

Які підприємства слід вважати підприємствами торгівлі та громадського харчування в цілях застосування

Закону про РРО?

(м. Мена)

Як зазначено в преамбулі до

Закону про РРО, цей Закон визначає правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. У ст. 3 Закону про РРО перелічено обов'язки суб'єктів господарювання, що здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Крім того, ст. 9 цього Закону встановлено випадки незастосування реєстраторів розрахункових операцій та розрахункових книжок, що поширюються на підприємства, установи та організації всіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування.

Одночасно з цим, відповідей на запитання,

що слід вважати сферою торгівлі, громадського харчування та послуг, а також які суб'єкти господарювання підпадають під визначення підприємств торгівлі та громадського харчування, Закон про РРО не містить.

На практиці при відповіді на це запитання орієнтуються на коди КВЕД, зазначені в Довідці з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), що видається органом статистики. Усього в Довідці таких кодів може бути не більше шести. І якщо

в цій Довідці фігурує код оптової або роздрібної торгівлі (секція G розділи 50 – 52 КВЕД), то підприємство підпадає під визначення торговельного. Причому для перевіряючих часто навіть не важливо, здійснює таке підприємство торговельні операції чи ні, досить наявності запису в Довідці. Якщо жодного з цих кодів у Довідці не зазначено, то підприємство не повинне належати до торговельних.

Щодо

підприємств громадського харчування слід зауважити: власне термін «громадське харчування» в нормативно-правових актах, що регулюють їх діяльність, уже не вживається, однак в Законі про РРО ще використовується. Натомість Правилами № 219 уведено такі поняття, як:

ресторанне господарство – вид економічної діяльності суб'єктів господарської діяльності з надання послуг щодо задоволення потреб споживачів у харчуванні з організацією дозвілля чи без нього;

заклад ресторанного господарства – організаційно-структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє і (або) доготовляє, продає і організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів.

При цьому

КВЕД (секція H розділ 55) оперує такими видами діяльності, як «Діяльність ресторанів» (група 55.3), куди входить у тому числі й діяльність кафе, «Діяльність барів» (група 55.4), а також «Діяльність їдалень та послуги з доставки готової їжі» (група 55.5).

На завершення наведемо відповідь податківців на поставлене нашим читачем запитання. Як вказується у відповідних консультаціях з ЄБПЗ за кодами 07.01 і 07.03, якщо

статутом підприємства основним видом діяльності визначено торгівлю або громадське харчування та проведення діяльності відповідає вимогам Порядку № 833, то таке підприємство належить до підприємств торгівлі або громадського харчування.

Ігор Хмелевський, економіст-аналітик