19.12.2011

Щодо застосування та призначення оновленого національного класифікатора КВЕД

Лист від 03.11.2011 р. № 13/3-20/503

Щодо застосування та призначення оновленого національного класифікатора КВЕД

Лист Державної служби статистики України від 03.11.2011 р. № 13/3-20/503ПI

 

На запит <…> Державна служба статистики України повідомляє, що для збирання, опрацювання, аналізу та поширення статистичної інформації органи державної статистики застосовують національний статистичний стандарт ДК 009:2005 «Класифікація видів економічної діяльності (КВЕД)», розроблений на базі Класифікації видів економічної діяльності Європейського Союзу (NACE, rev. 1.1).

Об'єктами класифікації у КВЕД є види економічної діяльності суб'єктів господарювання. Визначення коду виду економічної діяльності здійснюється в залежності від витрат на виробництво, процесу виробництва та випуску продукції (надання послуг), які характеризують діяльність суб'єкта господарювання.

Відповідно до статистичної методології, покладеної в основу NACE та КВЕД, діяльність видавництв, які є власниками авторських прав на продукцію, що готується до видання (книг, газет, журналів тощо), класифікується у відповідних позиціях групи 22.1 «Видавнича діяльність» розділу 22 «Видавнича і поліграфічна діяльність, тиражування записаних носіїв інформації» за видами продукції.

Продукція, яка є результатом діяльності видавництв, може видаватись як в одному, так і в декількох форматах — у друкованій формі, на компакт-дисках або у вигляді оперативної (on-line) електронної публікації в мережі Інтернет. Якщо інформація (у тому числі книги, газети, журнали) створюється виключно для електронної публікації в мережі Інтернет і не має друкованої або іншої форми видання, зазначена діяльність суб'єктів класифікується у позиції 72.40.0 «Діяльність, пов'язана з банками даних» розділу 72 «Діяльність у сфері інформатизації».

Разом з тим повідомляємо, що за результатами всесвітнього перегляду статистичних класифікацій методологічні підходи до класифікування діяльності з видання інформації (у тому числі книг, газет, журналів) змінилися. За переглянутою версією стандартної європейської статистичної Класифікації видів економічної діяльності (NACE, rev.2) та розробленою Держкомстатом на її основі КВЕД (ДК 009:2010) (накази Держспоживстандарту від 11.10.2010 № 457 та від 29.11.2010 № 530) зазначена діяльність класифікується у позиціях розділу 58 «Видавнича діяльність» за видами продукції і не відноситься до діяльності у сфері інформатизації.

З електронною версією КВЕД (ДК 009:2010) можна ознайомитися на офіційному сайті Держстату України (www.ukrstat.gov.ua) — посилання на головній сторінці «Запровадження нової КВЕД (ДК 009:2010)»\«Класифікація видів економічної діяльності (КВЕД)»\«КВЕД 2010».

Звертаємо увагу на те, що, враховуючи переважно статистичне призначення КВЕД, код виду економічної діяльності не створює прав чи обов'язків для суб'єктів господарювання, виступає припущенням і не є достатнім критерієм для виконання всіх передбачених нормативно-правовими актами умов.

Стосовно наявності або відсутності відповідного коду КВЕД у довідці з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) інформуємо, що відповідно до Закону України «Про державну статистику» органи державної статистики здійснюють державний облік та ідентифікацію юридичних осіб і відокремлених підрозділів юридичних осіб (далі — суб'єктів) в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України (ЄДРПОУ).

Згідно з Положенням про ЄДРПОУ, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22.06.2005 № 499, підставою для внесення до ЄДРПОУ або виключення з нього даних щодо суб'єктів, а також унесення змін до ЄДРПОУ є надходження від державного реєстратора до органу державної статистики інформації про вчинення реєстраційних дій, передбачених Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців». Тобто органи державної статистики є користувачами адміністративних даних про державну реєстрацію суб'єктів з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, унесених до ЄДРПОУ (зокрема, щодо видів економічної діяльності суб'єктів). Відповідно до пункту 16 Положення довідку з ЄДРПОУ видає орган державної статистики на запит суб'єкта, де зазначає заявлені під час учинення реєстраційних дій види економічної діяльності.

 

Перший заступник Голови В. Піщейко



коментар редакції

КВЕД-2010: чи йти до органів Держстатистики за новою довідкою з ЄДРПОУ?

Лист, що коментується, є підтвердженням висновку, зробленого нами в одній з наших минулих публікацій: у зв'язку з початком дії з 01.01.2011 р. Класифікації видів економічної діяльності ДК 009:2010, затвердженої наказом Держспоживполітики від 11.10.2010 р. № 457 (далі — КВЕД-2010), у суб'єктів господарювання, в документах яких міститься посилання на КВЕД-2005, не виникає обов'язку отримувати нові статдовідки з ЄДРПОУ (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 99, с. 45). Нагадаємо, з 01.01.2012 р. дійсно набере чинності національний класифікатор КВЕД-2010, однак при цьому протягом усього наступного року також залишатиметься чинним і КВЕД-2005. Такий перехідний період передбачено саме для того, щоб не всі суб'єкти господарювання водночас кинулися отримувати нові довідки з ЄДРПОУ із зазначенням у них видів діяльності за КВЕД-2010, а надати їм для цього один рік, протягом якого зазначення видів діяльності буде правомірним як за КВЕД-2010, так і за КВЕД-2005.

Держстатистики у зв'язку з цим підкреслює переважно статистичне значення КВЕД і те, що код виду економічної діяльності не створює прав чи обов'язків для суб'єктів господарювання та не є достатнім критерієм для виконання всіх передбачених нормативно-правовими актами умов. Тому і для податкових цілей КВЕД може відігравати допоміжну, а зовсім не вирішальну роль.

Що стосується процедури отримання довідки з ЄДРПОУ із зазначенням у ній видів діяльності згідно з КВЕД-2010, то отримати її можна тільки після внесення відповідних змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, для чого суб'єктам господарювання попередньо доведеться звернутися до державних реєстраторів.

Зізнаємося: запит, відповіддю на який став лист Держстату, що коментується, проблему переходу на КВЕД-2010 не зачіпав. Запитання, що стало приводом для звернення за консультацією, було пов'язане із застосуванням передбаченої п.п. 196.1.14 ПКУ пільги та з необхідністю у зв'язку з цим визначити, чи може видання газет та журналів у мережі Інтернет вважатися діяльністю з інформатизації (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 41, с. 8). Із наданої Держстатом відповіді судити про його позицію в цьому питанні доволі складно. Та й актуальність вона втратила одночасно з вилученням з ПКУ п.п. 196.1.14.

 

Олена Уварова