10.02.2011

Оподаткування подарунків

Стаття

Оподаткування подарунків

 

Зміни, що відбулися в оподаткуванні подарунків у зв'язку з набуттям чинності Податковим кодексом, розглянемо в цій статті.

Олена ЛЕСИК, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Порядок обкладення податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) подарунків, які одержують фізичні особи — платники податку, залежить від того, в якій формі їх було надано — у грошовій чи речовій (негрошовій), і хто був дарувальником.

Почнемо розгляд особливостей оподаткування подарунків залежно від того, у грошовій чи негрошовій формі їх було отримано фізичною особою — платником податків.

 

Подарунки у грошовій та негрошовій формах

Згідно з

п.п. 165.1.39 ПКУ не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку вартість негрошових дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50 % однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року (у 2011 році — 470,50 грн.).

Отже, у 2011 році

не обкладатиметься ПДФО подарунок, щодо якого виконуються такі умови:

1) він надається

в негрошовій формі ;

2) вартість подарунку

не перевищує 470,50 грн.

Зауважимо, що із зазначеної вище норми складно зробити чіткий висновок, як оподатковуватимуться негрошові подарунки, вартість яких перевищить зазначену величину: чи то в сумі перевищення, чи то в повному розмірі. Із роз’яснень податківців (див.

лист ДПАУ від 03.02.2011 р. № 2918/7/17-0717 на с. 12) випливає, що у випадку коли вартість подарунка перевищує 50 % мінзарплати, встановленної на 1 січня звітного податкового року, оподаткуванню підлягає тільки сума перевищення.

Щодо подарунків у вигляді

грошових виплат, то вони підлягають включенню до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків незалежно від суми виплат (п.п. 165.1.39 ПКУ).

Як зазначалося вище? оподаткування подарунків, які є об'єктом обкладення ПДФО (як у грошовій, так і в негрошовій формі) залежить від того, хто був дарувальником: юридична особа (фізична особа — підприємець) чи фізична особа.

 

Оподатковувані подарунки від юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців

Розділ IV ПКУ

передбачає різне обкладення ПДФО вартості подарунків залежно від того, є одержувач подарунку працівником підприємства чи ні.

Подарунки найманим працівникам.

Для цілей обкладення ПДФО зазначена виплата буде заробітною платою відповідно до п.п. 14.1.48 ПКУ.

При нарахуванні доходів у вигляді заробітної плати

база обкладення ПДФО визначатиметься як нарахована заробітна плата, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) та податкової соціальної пільги (далі — ПСП) за її наявності (п. 164.6 ПКУ).

Звертаємо увагу: якщо подарунок надається

у грошовій формі, то базою оподаткування буде сума таких грошових коштів. У разі надання подарунку в негрошовій формі база обкладення ПДФО визначається як вартість такого подарунку, розрахована за звичайними цінами, помножена на коефіцієнт, що обчислюється за формулою:

К = 100 : (100 - Сп)

,

де

К — коефіцієнт;

Сп

— ставка податку, установлена для таких доходів на момент нарахування.

Для визначення звичайної ціни до 01.01.2013 р. необхідно застосовувати

п. 1.20 Закону про податок на прибуток, з 01.01.2013 р. — ст. 39 ПКУ.

Подарунки стороннім особам.

У разі надання юридичними особами та фізичними особами — підприємцями подарунків у грошовій та/або негрошовій формі особам, які не є їх найманими працівниками, вартість таких подарунків для цілей обкладення ПДФО прирівнюється до додаткового блага (п.п. 164.2.17 ПКУ).

При наданні подарунку у грошовій формі базою обкладення ПДФО буде сума таких грошових коштів, у негрошовій — вартість такого подарунку, розрахована за звичайними цінами, помножена на «натуральний» коефіцієнт (див. вище).

Доходи фізичних осіб у вигляді вартості подарунків, наданих

юридичними особами та фізичними особами — підприємцями, обкладаються податком на доходи за ставками, передбаченими п. 167.1 ПКУ, а саме:

— за ставкою

15 % — для доходів, сума яких не перевищує 10-кратний розмір мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2011 році — 9410 грн.) (абз. 1 п. 167.1 ПКУ);

— за ставкою

17 % — із суми перевищення (абз. 2 п. 167.1 ПКУ).

У разі надання фізичним особам подарунків дарувальники — юридичні особи та підприємці є

податковими агентами та повинні вказати відомості про вартість наданих подарунків та суму утриманого ПДФО в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ та Податковій декларації.

При цьому в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ:

— вартість неоподатковуваних відповідно до

п.п. 165.1.39 ПКУ негрошових подарунків (а також призів переможцям і призерам спортивних змагань) відображається з ознакою доходу «160»;

— вартість оподатковуваних подарунків, що надаються найманим працівникам, та є для цілей обкладення ПДФО заробітною платою —

з ознакою доходу «101»;

— вартість оподатковуваних подарунків, що надаються стороннім особам (непрацівникам), —

з ознакою доходу «126».

У свою чергу, платники податків, які протягом календарного року отримували дохід, у тому числі, але не виключно у вигляді вартості подарунків, оподатковуваний за ставками 15 (17) %, від двох чи більше податкових агентів, і при цьому загальна сума такого доходу за будь-який календарний місяць перевищила десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2011 році — 9410 грн.), зобов'язані подати податкову декларацію за результатами звітного року у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб (до 1 травня року, наступного за звітним) (

п.п. «є» п.п. 176.1 ПКУ).

 

Оподатковувані подарунки від фізичних осіб

Щодо подарунків, отриманих платниками податку — фізичними особами у вигляді коштів, майна, майнових або немайнових прав, вартості робіт, послуг від

фізичних осіб, то вони обкладаються ПДФО в тому самому порядку, що і доходи у вигляді спадщини (п. 174.6 ПКУ). Ставки ПДФО, що застосовуються до оподатковуваних доходів у вигляді вартості подарунків, отриманих від фізичних осіб, наведемо в таблиці.

 

№ з/п

Вид доходу

Ставка податку

Підстава

1

Вартість подарунків, отриманих членами сім'ї дарувальника першого ступеня споріднення (батьками, чоловіком або дружиною, дітьми у тому числі усиновленими)

0 %

П. 174.6, п.п. «а» п.п. 174.2.1 ПКУ

2

Вартість об'єкта нерухомого і рухомого майна, готівка або кошти, які зберігаються на рахунках дарувальника, відкритих у банківських та небанківських фінансових установах, у тому числі депозитні (ощадні) іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю, які отримані від фізичної особи в подарунок особою, яка є інвалідом I групи, або має статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування

0 %

П.п. «б» п.п. 174.2.1, п. 174.6 ПКУ

3

Вартість об'єкта нерухомого і рухомого майна, який отримано в подарунок від фізичної особи дитиною-інвалідом

0 %

П.п. «б» п.п. 174.2.1, п. 174.6 ПКУ

4

Вартість подарунка, отриманого особами, які не є членами сім'ї дарувальника першого ступеня споріднення

5 %

Пп. 167.2, 174.6, п.п. 174.2.2 ПКУ

5

Вартість подарунку, отриманого від дарувальника-нерезидента

15 % (17 %)

Пп. 167.1, 174.6, п.п. 174.2.3 ПКУ

 

Сподіваємося, що матеріал, наведений у цій статті, допоможе розібратися з порядком обкладення ПДФО подарунків, що одержуються фізичними особами.