17.02.2011

Пошта редакції. ПДВ у змісті договору на постачання послуги від нерезидента

Відповідь на запитання

ПДВ у змісті договору на постачання послуги від нерезидента

 

Наше підприємство уклало договір з нерезидентом про поставку послуг, місце постачання яких визначається як митна територія України. Однак нерезидент-покупець відмовляється підписувати договір з окремо виділеною сумою ПДВ. Як бути?

(м. Харків)

 

Почнемо з цивільно-правових засад. Згідно з

ч. 1 ст. 632 ЦКУ встановлення ціни в договорі здійснюється за угодою сторін*. Водночас ПДВ — це податок, що нараховується та сплачується в порядку, установленому розділом V ПКУ (п.п. 14.1.178 ПКУ), і не залежить від волевиявлення сторін. Таким чином, незважаючи на те, що сума ПДВ уключається до ціни постачання, частиною вартості вона не є, тобто цю суму має бути нараховано і сплачено незалежно від факту її наявності в ціні договору.

* Крім випадків, установлених законом, коли вони встановлюються або регулюються органами державної влади або місцевого самоврядування.

У

п. 188.1 ПКУ зазначено, що база обкладення ПДВ операцій з постачання послуг визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості без урахування ПДВ. До договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, що передаються платнику податків у зв’язку з компенсацією вартості послуг. Сума ПДВ не є такою компенсацією, а отже, і частиною договірної вартості бути не може.

Водночас, не будучи частиною вартості товару, сума ПДВ має додаватися до ціни. Адже контрагент повинен оплатити постачальнику вартість послуги вже з урахуванням ПДВ, а для цього вона має фігурувати в договорі. Це підтверджується і в

п.п. 194.1.1 ПКУ, де зазначено, що податок додається до ціни послуг.

Зважаючи на викладене, найлогічнішим убачається такий варіант вирішення питання. У договорі слід прописати ціну з урахуванням суми ПДВ. Якщо контрагент не заперечуватиме, то в тексті договору можна також зазначити, що ціну було сформовано з урахуванням податків та зборів відповідно до українського законодавства (чи має бути якась аналогічна вказівка). Цей запис зможе убезпечити постачальника від потенційних запитань податківців, адже без такого запису в них може скластися враження, що базою оподаткування має бути вся сума, зазначена в договорі.

Відсутність такого запису також не повинна спричинити жодних проблем. У такому разі, якщо запитання в податківців усе-таки виникнуть, на захист платника податків можуть «виступити» вже згадуваний

п.п. 194.1.1 ПКУ і податкова накладна, в якій виділено реальну базу оподаткування та суму податку.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик