17.02.2011

Думка фахівців офіційних органів. Операції з надання довірителю ПК та БМР на об'єктах за межами України не є об'єктом оподаткування ПДВ

Стаття

Операції з надання довірителю ПК та БМР на об’єктах за межами України не є об’єктом оподаткування ПДВ

 

Який порядок оподаткування ПДВ у повіреного та виконавця операцій з надання нерезиденту-довірителю послуг з проектно-конструкторських та будівельно-монтажних робіт для об’єкта нерухомості, розташованого за межами митної території України?

 

У разі якщо об’єкт нерухомості, у тому числі що будується, розташований за межами митної території України, то операції з надання нерезиденту-довірителю проектно-конструкторських та будівельно-монтажних робіт на таких об’єктах як у повіреного, так і у виконавця, не є об’єктом оподаткування ПДВ. При цьому винагорода, отримана повіреним в межах договору доручення з нерезидентом, є об’єктом оподаткування ПДВ на загальних підставах за основною ставкою.

Відповідно до п.п. «б» п. 185.1 ст. 185 розд. V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі — ПКУ) об’єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Згідно з п.п. 186.2.2 п. 186.2 ст. 186 розд. V ПКУ місцем постачання послуг для послуг, які пов’язані з нерухомим майном, а саме: послуг агентств нерухомості, послуг з підготовки та проведення будівельних робіт, інших послуг за місцезнаходженням нерухомого майна, у тому числі, що будується, є фактичне місцезнаходження нерухомого майна, у тому числі, що будується.

Ураховуючи зазначене,

у разі якщо об’єкт нерухомості, у тому числі, що будується, розташований за межами митної території України, то операції з надання нерезиденту-довірителю проектно-конструкторських та будівельно-монтажних робіт на таких об’єктах, як у повіреного так і у виконавця, не є об’єктом оподаткування ПДВ. При цьому винагорода, отримана повіреним у межах договору доручення з нерезидентом, є об’єктом оподаткування ПДВ на загальних підставах за основною ставкою.

 

За інформацією із сайта ДПАУ http://sta.gov.ua