04.07.2011

Пошта редакції. Звіти до центру зайнятості від фізособи-підприємця: які з них обов’язково подавати?

Відповідь на запитання

Звіти до центру зайнятості від фізособи-підприємця: які з них обов’язково подавати?

 

Центр зайнятості наполягає на необхідності подання фізичною особою — підприємцем звітів за формами № 3-ПН, № 4-ПН і № 5-ПН. Чи дійсно вони обов’язкові для подання підприємцем і якою може бути відповідальність за їх неподання?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, форми звітності № 3-ПН («Звіт про наявність вакансій»), № 4-ПН (№ 4-ПН (план) «Звіт про заплановане вивільнення працівників» та № 4-ПН (факт) «Звіт про фактичне вивільнення працівників») і № 5-ПН («Звіт про прийнятих працівників») та інструкції щодо їх заповнення затверджено

наказом Мінпраці від 19.12.2005 р. № 420. Розглянемо, чи повинна кожну із названих форм звітності подавати фізособа-підприємець.

Форма звітності № 3-ПН («Звіт про наявність вакансій»)

подається підприємцем добровільно за власним розсудом у разі наявності підбору працівників за сприяння центрів зайнятості (див. абзац третій Загальних положень Інструкції щодо заповнення форми звітності № 3-ПН «Звіт про наявність вакансій», затвердженої наказом Мінпраці від 19.12.2005 р. № 420).

Форми звітності № 4-ПН (план) «Звіт про заплановане вивільнення працівників» і № 4-ПН (факт) «Звіт про фактичне вивільнення працівників»

є обов’язковими для подання всіма роботодавцями, у тому числі фізособами-підприємцями при звільненні в разі змін в організації виробництва і праці (п. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю). Так, роботодавець повинен повідомити державну службу зайнятості про наступне звільнення працівника із зазначенням його професії, спеціальності, кваліфікації та розміру оплати праці (ч. 3 ст. 492 КЗпП, п. 5 ст. 20 Закону про зайнятість населення). Повідомлення держслужби зайнятості має відбуватися в ті самі строки, що і повідомлення працівника, тобто за два місяці. Звітність про заплановане звільнення працівників підприємства подають до держслужби зайнятості за місцем їх реєстрації як платника страхових внесків за формою № 4-ПН (план). Протягом 10 днів після звільнення, здійсненого на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП, роботодавець повинен направити до держслужби зайнятості списки фактично звільнених працівників, окремо вказуючи в них інвалідів (ч. 5 ст. 20 Закону про зайнятість населення). Звіт про фактичне вивільнення складається за формою № 4-ПН (факт). При звільненні з інших підстав така звітність не подається (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 48, с. 16). У разі неподання зазначених форм звітності або порушення строків їх подання підприємцю згідно з абзацом другим ч. 5 ст. 20 Закону про зайнятість населення може загрожувати штраф у розмірі річної заробітної плати за кожного звільненого працівника (див. також лист Державного центру зайнятості від 08.05.2008 р. № ДЦ-09-2782/0/6-08).

Форма звітності № 5-ПН («Звіт про прийнятих працівників»)

фізичною особою — підприємцем не подається, оскільки інформацію про прийнятого нею працівника центр зайнятості отримує при обов’язковій реєстрації трудового договору, укладеного між ними: згідно з п. 2 Порядку реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, затвердженого наказом Мінпраці в редакції від 14.10.2010 р. № 320, укладений у письмовій формі трудовий договір фізична особа — підприємець повинна подати на реєстрацію до державної служби зайнятості за місцем свого проживання в тижневий строк з моменту фактичного допуску працівника до роботи.

Крім того, у самій формі звіту № 5-ПН, на відміну від обов’язкової для подання форми № 4-ПН, фізичні особи — підприємці не зазначені як такі, що подають цю форму звітності разом з підприємствами, установами, організаціями.

 

Олена Уварова, юрист