11.07.2011

Новини законодавства. Мінфін визначив форми регістрів бухобліку для малих підприємств

Новини від 15.06.2011 р. № 720

Мінфін визначив форми регістрів бухобліку для малих підприємств

 

Наказом Міністерства фінансів України від 15.06.2011 р. № 720

затверджено Методичні рекомендації із застосування регістрів бухгалтерського обліку малими підприємствами (далі — Методрекомендації).

Зазначені

Методичні рекомендації призначені для ведення регістрів бухгалтерського обліку (далі — регістри) суб’єктами малого підприємництва — юридичними особами, які мають право ведення спрощеного обліку доходів і витрат, зокрема відповідають критеріям, визначеним п. 154.6 Податкового кодексу України, і не зареєстровані платниками податку на додану вартість.

Методичні рекомендації

визначають систему регістрів, порядок і спосіб реєстрації та узагальнення інформації в них без застосування подвійного запису для складання Спрощеного фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва (далі — Спрощений фінансовий звіт) за формою згідно з додатком 2 до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва».

У документі запропоновано здійснювати систематизацію господарських операцій у таких журналах обліку господарських операцій:

— Журнал 1-мс обліку активів (

додаток 1 до Методичних рекомендацій);

— Журнал 2-мс обліку капіталу і зобов’язань (

додаток 2 до Методичних рекомендацій);

— Журнал 3-мс обліку доходів (

додаток 3 до Методичних рекомендацій);

— Журнал 4-мс обліку витрат (

додаток 4 до Методичних рекомендацій).

Інформація про господарські операції з Журналів 1-мс і 2-мс використовується для складання Балансу (форма № 1-мс), а з Журналів 3-мс і 4-мс — для складання Звіту про фінансові результати (форма № 2-мс), Спрощеного фінансового звіту.

За потреби, зокрема у разі значного обсягу господарських операцій, додатково можуть застосовуватися

5 відомостей обліку необоротних активів, нарахування амортизації, розрахунків із постачальниками, іншими кредиторами та бюджетом, розрахунків із працівниками, витрат на ремонт і поліпшення основних засобів. Також за потреби можуть використовуватися додаткові регістри (виготовлені самостійно).

Наказ від 15.06.2011 р. № 720

набув чинності з 15 червня 2011 року.