11.07.2011

Новини законодавства. Про обкладення ПДВ послуг з друкування періодичних видань

Новини від 12.05.2011 р. № 13280/7/16-1517-26

Про обкладення ПДВ послуг з друкування періодичних видань

 

На думку

ДПАУ, оприлюднену у листі від 12.05.2011 р. № 13280/7/16-1517-26, послуги з друкування періодичних видань (журналів) за своєю суттю є виготовленням видавничої продукції та не відносяться до видавничої діяльності. Тому, вважає ДПАУ, на операції з постачання послуг з друкування періодичних видань (журналів) не поширюється пільга, передбачена п. 6 підрозд. 2 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі — ПКУ)*.

* Відповідно до цього пункту тимчасово,

до 1 січня 2015 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції з виконання робіт та постачання послуг у видавничій діяльності, діяльності з виготовлення та розповсюдження видавництвами, видавничими організаціями, підприємствами поліграфії, розповсюджувачами книжкової продукції, виробленої в Україні, операції з виробництва та/або постачання паперу і картону, вироблених в Україні для виготовлення книжкової продукції, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників українського виробництва, а також операції з постачання книжкової продукції, виробленої в Україні, крім реклами, послуг з розміщення матеріалів рекламного та еротичного характеру і видань рекламного та еротичного характеру.

Зауважимо, що раніше

ДПАУ у листі від 03.02.2011 р. № 2836/7/16-1517-26 також висловлювалась за непоширення пільги з ПДВ на операції з друку засобів масової інформації (журналів), вважаючи, що такі видання не відповідають визначенню книжкової продукції.

При цьому, посилаючись на

п.п. 197.1.25 ПКУ, податкове відомство у останньому листі підкреслило, що операції з постачання (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок, крім видань еротичного характеру, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови, доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України звільнені від оподаткування ПДВ.